Garantieregeling

UW AANKOPEN VALLEN ONDER DE GARANTIEREGELING VAN KUNSTVEILING

Op kunstveiling geldt een garantieregeling waar alle verkopers zich aan moeten houden. Indien een werk dat u aankoopt niet voldoet aan de omschrijving, dan kunt u beroep doen op de garantieregeling, binnen drie weken na ontvangst van uw aankoop.

 

De garantieregeling geldt voor de volgende onderdelen, tenzij er aantoonbaar onderling andere afspraken zijn gemaakt.
1. De conditie van het werk moet zijn zoals omschreven
Indien beschadigingen niet zijn aangegeven moet u er vanuit kunnen gaan dat een werk in goede conditie is. Natuurlijk is veel kunst afkomstig uit de secundaire markt en zijn zeer kleine onvolkomenheden niet altijd te beschrijven. Echter als een werk niet in goede staat is, moet dit duidelijk zijn aangegeven in de tekst, of door een foto waarop deze beschadiging goed zichtbaar is.

Let op: de garantie vervalt na afhalen van een werk. U dient de conditie van een werk dus zelf goed te controleren als u een werk ophaalt.

 

2. De authenticiteit van het kunstwerk moet juist zijn
Als een werk is gekoppeld aan een kunstenaar, of als zodanig is beschreven, en later blijkt dat het niet door deze kunstenaar is gemaakt (vervalsing of een vergissing) dan kunt u een beroep doen op de garantieregeling. Dit geldt ook wanneer een werk wel van de kunstenaar is, maar als het gaat om bijvoorbeeld een latere herdruk van een werk en dit niet is aangegeven. Indien een werk niet authentiek is, dient dit wel aannemelijk gemaakt te worden door bijvoorbeeld een verklaring van een deskundige ten aanzien van het aangekochte werk. Als in de omschrijving is opgenomen dat een werk door de verkoper niet gegarandeerd kan worden, dan vervalt deze garantie.

 

3. Transport is voor risico van de verkoper
Als een kunstwerk door de verkoper wordt verzonden, of door via een koeriersdienst door de verkoper wordt bezorgd, dan is de verkoper verantwoordelijk voor dit transport. Ontstaat er schade tijdens het transport, dan kunt u beroep doen op de garantieregeling.

U dient in dit geval wel foto’s te kunnen overleggen van de schade aan het kunstwerk en de schade aan de verpakking, zodat een verkoper deze schade eventueel bij de transporteur kan claimen. Bovenstaande geldt niet als u een eigen transporteur het werk heeft laten afhalen.

 

Inhoud garantieregeling:
Indien aanspraak gedaan kan worden op de garantieregeling, dan gelden de volgende regels:
- De verkoper dient u het aankoopbedrag (inclusief eventuele verzend/bezorgkosten) te vergoeden.
- De retourkosten zijn voor rekening van de koper.
- Indien een werk is/wordt afgehaald, is de verkoper niet verplicht eventuele reiskosten te vergoeden.

 

Dispuut:
Indien er meningsverschil ontstaat tussen verkoper en koper dan kunt u dat voorleggen aan Kunstveiling. Kunstveiling zal dan een uitspraak doen waar de koper en verkoper zich aan moeten houden, op straffe van uitsluiting van deelname aan de veilingen op Kunstveiling.

Indien een verkoper, na betaling op verzoek van de koper, het aankoop bedrag niet terugbetaalt, zal deze worden uitgesloten van deelname aan de veilingen op het Kunstveiling platform en kunt u – onder voorwaarden – een beroep doen op onze aankoopverzekering.
 

Aankoopverzekering:

Om beroep te kunnen doen op de aankoopverzekering gelden de volgende voorwaarden:
 

- De aankoopverzekering is alleen van kracht als een werk niet wordt geleverd na betaling en geldt nooit bij een dispuut over de authenticiteit van een werk.
- De verkoper die niet levert moet minimaal 25 verkochte items op zijn account hebben staan. Deze aantallen vindt u terug bij de informatie over de verkoper;
- U kunt voor maximaal 500,- euro per verkoper (niet per item) aanspraak maken op de aankoopverzekering;
- U dient een bewijs van betaling aan de verkoper, aan te leveren bij Kunstveiling;
- U dient aangifte van fraude te doen bij de politie en het bewijs van aangifte bij Kunstveiling aan te leveren.


Kunstveiling zal u vervolgens het aankoopbedrag tot maximaal 500,- euro vergoeden. Tevens zal de verkoper worden uitgesloten van handel op Kunstveiling.