Chris van der Windt - Boerenwoningen - Verkocht

Chris van der Windt - Boerenwoningen kopen? Bied vanaf 50!
Dit item is verkocht Toon item
Tekening / Aquarel

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

Vergelijkbaar item plaatsen
Chris van der Windt - Boerenwoningen kopen? Bied vanaf 50!
Chris van der Windt - Boerenwoningen kopen? Bied vanaf 50!Chris van der Windt - Boerenwoningen kopen? Bied vanaf 50!Chris van der Windt - Boerenwoningen kopen? Bied vanaf 50!Chris van der Windt - Boerenwoningen kopen? Bied vanaf 50!Chris van der Windt - Boerenwoningen kopen? Bied vanaf 50!Chris van der Windt - Boerenwoningen kopen? Bied vanaf 50!Chris van der Windt - Boerenwoningen kopen? Bied vanaf 50!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Chris van der Windt (1877-1952)
Type kunstwerkTekening / Aquarel
Periode1900 t/m 1944
TechniekAquarel
DragerPapier
StijlRealistisch
OnderwerpLandschap
IngelijstIngelijst
Afmetingen17 x 30 cm (h x b)
Incl. lijst31 x 45 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
Aquarel ca. 17x30, rechtsonder gesigneerd C. v.d. Windt, geaquarelleerd ca. 1910 in galerielijst uit de jaren 60-70. Ingelijst achter glas.

Werk vertoont wat (niet hinderlijke) bruine puntjes. (zie foto's)

Christophe van der Windt (Brussel, 22 augustus 1877 - Leiden, 7 februari 1952) was een Nederlands kunstschilder.
Van der Windt wordt gerekend tot de Leidse Impressionisten, een groep schilders die ook wel met Leidse School wordt aangeduid. Andere Leidse Impressionisten zijn: Arend Jan van Driesten, Willem van der Nat, Lucas Verkoren, Johannes Cornelis Roelandse en Alex Rosemeier.
In de Stedelijk Museum De Lakenhal in Leiden hangen verscheidene werken van Chris van der Windt.
Belgisch/Nederlands, Sint-Jans-Molenbeek 1877 – 1952 Leiden. Chris van der Windt wordt in België geboren als zoon van een half Nederlandse half Belgische vader en een Nederlandse moeder. Als zijn vader al op veertigjarige leeftijd overlijdt, Van der Windt is dan pas vijf, verhuist hij met zijn moeder en zijn twee jongere broertjes naar Leiden, de geboortestad van zijn moeder. Daar huurt zijn moeder een huis en een blekerij om als wasvrouw haar gezin te kunnen onderhouden.
Al op de lagere school wordt het duidelijk dat Van der Windt tekentalent heeft. Voor een cent of een griffel verkoopt hij zijn tekeningen aan de meester en klasgenoten. Daarom gaat hij later naar de ambachtsschool om het beroep van huisschilder te leren. Ook volgt hij een opleiding in ornamenttekenen.
In de periode van 1894 tot 1897 is hij werkzaam als huisschilder. In Leiden volgt hij daarnaast lessen op de Tekenschool van Wilhelm Johan Lampe. In 1898 en 1899 werkt hij als leerling bij de bekende decoratieschilder Pieter Johannes Niesten. Hij schildert in die tijd veel voor de Stadsgehoorzaal en de Schouwburg in Leiden. In 1900 besluit Van der Windt om als vrij kunstenaar verder te gaan.
Hoewel hij geen academische opleiding genoten heeft als kunstschilder, ontwikkelt Van der Windt toch al snel een goede, eigen stijl en een groot technisch kunnen. Hij wordt niet alleen een vaardig schilder in olieverf, maar ook in het technisch lastige aquarelleren. In de trant van de Haagse School schildert hij landschappen, boerderijen en boerenerven in de omgeving van Leiden, Stompwijk, Zoeterwoude, Zoetermeer, Noordwijkerhout, Nootdorp, Rijnsburg, Zegwaard en Katwijk. Vaak gaat hij er met bevriende schilders op uit om te schilderen, van ’s morgens vijf uur tot ’s avonds laat. Veel trekt hij op met de Leidse schilders Arend Jan van Driesten en Alexander Rosemeier, vrienden voor het leven.
Een aparte groep binnen het oeuvre van Van der Windt vormen zijn stillevens. "Zijn kleurgebruik bij zijn landschappen en boerenerven is geheel in de traditie van de Haagse School sober gehouden, met veel grijs, bruin en groentinten".
Binnen enkele jaren wordt Van der Windts talent door de kunsthandel ontdekt. In de periode van 1903 tot 1917 verkoopt hij veel via de gerenommeerde kunsthandel Boussod en Valadon & Cie in Den Haag. Lang niet al zijn werk blijft in Nederland. Veel wordt verkocht naar Groot-Britannië, Amerika en Canada. Bij Boussod en Valadon ontmoet hij gerenommeerde Haagse School schilders als Willem Maris en Willem Bastiaan Tholen, die zijn werk zeer waarderen. De beroemde Jozef Israëls vraagt in 1907 zelfs aan Van der Windt of deze lid wil worden van de prestigieuze ‘Hollandsche Teekenmaatschappij’, een hele eer in die tijd.
Van der Windt ziet in deze periode de prijzen voor zijn werk stijgen en kan er goed van leven. Nadat Boussod en Valadon in 1917 is opgeheven, verkoopt hij zijn werk vooral via de bekende kunsthandel en lijstenmaker Sala, die filialen heeft in Leiden en Den Haag.

Eventuele verpak en verzendkosten voor België en Nederland E 10,00
Af te halen in Beerse (bij Turnhout) of Alblasserdam  na afspraak.






Conditie
ConditieZeer Goed
Transport
Afhalen Het werk is af te halen op locatie. Als koper dient u zelf verpakkingsmateriaal mee te nemen. De locatie is: Alblasserdam, Nederland
VerzendenPakketpost
PrijsTot 5 kg.
Binnen Nederland € 10,00
Naar België € 10,00

Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Chris van der Windt (1877-1952) 

Belgisch BelgischNederlands Nederlands

Geplaatst door  Hannes1948
Lid sinds 2020
47 verkochte items
Alle items van deze verkoper (4)
45 cm
31 cm
30 cm
17 cm
Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatieAlblasserdam,  Nederland
Veilinggegevens
Starttijd31-7-2023 om 23:40
Eindtijd5-8-2023 om 19:33
Biedingen (1)
Log in of registreer om de biedgeschiedenis te bekijken