Jan Fekkes - Prachtige in 1910 gemaakte Litho "de heide bij Laren met herder en schapen" - Verkocht

Jan Fekkes - Prachtige in 1910 gemaakte Litho "de heide bij Laren met herder en schapen" kopen? Bied vanaf 28!
Dit item is verkocht Toon item
Grafiek (handgesigneerd)

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

Vergelijkbaar item plaatsen
Jan Fekkes - Prachtige in 1910 gemaakte Litho "de heide bij Laren met herder en schapen" kopen? Bied vanaf 28!
Jan Fekkes - Prachtige in 1910 gemaakte Litho "de heide bij Laren met herder en schapen" kopen? Bied vanaf 28!Jan Fekkes - Prachtige in 1910 gemaakte Litho "de heide bij Laren met herder en schapen" kopen? Bied vanaf 28!Jan Fekkes - Prachtige in 1910 gemaakte Litho "de heide bij Laren met herder en schapen" kopen? Bied vanaf 28!Jan Fekkes - Prachtige in 1910 gemaakte Litho "de heide bij Laren met herder en schapen" kopen? Bied vanaf 28!Jan Fekkes - Prachtige in 1910 gemaakte Litho "de heide bij Laren met herder en schapen" kopen? Bied vanaf 28!Jan Fekkes - Prachtige in 1910 gemaakte Litho "de heide bij Laren met herder en schapen" kopen? Bied vanaf 28!Jan Fekkes - Prachtige in 1910 gemaakte Litho "de heide bij Laren met herder en schapen" kopen? Bied vanaf 28!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Jan Fekkes (1885-1933)
TypeGrafiek (handgesigneerd)
Jaartal1910
TechniekLitho
DragerJapans Papier
IngelijstNiet Ingelijst
Afmetingen30 x 40 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
Oplage10
  • Artikel: litho (zwart/wit)
  • Totaal formaat: 30 x 40 cm (HxB)
  • Beeldformaat: 20  x 31 cm (HxB)
  • Afbeelding: de heide bij Laren met herder en zijn schapen
  • Gesigneerd met potlood ‘J,H.Fekkes’ (rechtsonder)
  • Genummerd met potlood ‘No 3 (linksonder)

Johannes Hendrikus (Joop, Jan of Jo) Fekkes (Amsterdam, 18-06-1885 - Blaricum, 23-05-1933) was een Nederlands beeldend kunstenaar, actief als etser, lithograaf, schilder en tekenaar. (bron RKD)
Hij kreeg zijn eerste tekenlessen van B.W. Wierink op de avondtekenschool (Industrieschool). Vanaf de vijfde klas van de lagere school was hij bevriend met Jaap Weijand (1886-1960). Samen waren zij van 1906 tot 1908 leerlingen van de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Deze stond destijds onder leiding van August Allebé, die ‘hem een hechten grondslag voor zijn techniek’ verschafte en A.J. Derkinderen, die ‘vooral zijn geest bevruchtte’ aldus een anonieme recensent in de Nieuwe Rotterdamse Courant van 9 juli 1933. Fekkes woonde en werkte aanvankelijk te Amsterdam, daarna te Bergen NH, waar ook Weijand woonde, vervolgens weer te Amsterdam en vanaf 1915 in Laren, waar hij in het voorhuis van de boerderij van de erfgooier Willem Zoon daterend uit 1673 op Krommepad nr 4 zijn atelier had. Later woonde Fekkes op Zevenenderdrift nr 160 (omgenummerd tot nr 46). Op 21 januari 1921 was Fekkes aanwezig bij de oprichtingsvergadering van de Vereeniging van Beeldende Kunstenaars Laren-Blaricum. Hij heeft deelgenomen aan slechts enkele exposities van de Vereeniging in Hotel Hamdorff. Het schilderij van een herfstlandschap Noolsche weg (1920) werd voor het eerst aldaar geëxposeerd.

Behalve schilder van portretten, duin- en heidelandschappen, stillevens en een strandgezicht (1910) was hij ook een uitmuntend lithograaf. Aan één litho heeft hij soms maanden en maanden gewerkt hetgeen volgens de schilder en kunstcriticus Kees Heinsius veroorzaakt werd ‘door de fijnontleedde details en de vele vakmoeilijkheden bij het gebruik van den lithografischen steen.’ Hij was zeer muzikaal, in gesprekken met vrienden over muziek kon hij in vervoering raken over Beethoven en alle nuances en variaties van diens muziek al fluitend-neuriënd hoorbaar maken. Een indrukwekkende lithografie van het hoofd van Beethoven tentoongesteld in Hotel Hamdorff kreeg veel waardering en leidde zelfs tot een spotgedicht met tekening van Gijs van Schaik in de Laarder Courant de Bel.
In 1918 kocht J.J. de Gelder directeur van het Leids Prentenkabinet (LPK) zeven litho’s voor het LPK en voor zichzelf een litho van een heuvelig duinlandschap. Deze litho werd later door zijn dochter aan het LPK geschonken. Een fraai zelfportret uit 1905, dat door de kunstcriticus Henri van Calker wel als het belangrijkste werk uit zijn eerste periode werd beschouwd, is eigendom van het Singer Museum. Een zelfportret uit zijn tweede periode omstreeks 1918 – dat zich bevindt in de collectie van het Gemeentehuis te Laren – toont enige kubistische invloed. Deze collectie bevat ook een bloemstilleven van Fekkes, aangekocht als steun voor de schilder. Zijn derde periode werd gekenmerkt door een toenemende verstilling en concentratie op de essentie van de natuur.
Zijn slechte gezondheid weerhield hem van buitenlandse reizen waarvan hij bovendien het nut niet inzag. Hij was volgens de kunstcriticus Kasper Niehaus ‘niet zoo zeer voor het eeuwige Italië-schilderen; denne- en berkeboomen bevielen hem beter dan pijnboomen en populieren [ … ] hij verlangde niet naar het groote, verre en romantische en vond zijn door sommigen geminachten geboortegrond rijker dan alle vreemde streken. Hij was een der zeldzamen, die het stil om zich heen houden, en stil is ook zijn werk.[ … ]. Het is werk, dat door strijd en worsteling gewonnen evenwicht en harmonie verraadt, maar niet wat daaraan vooraf ging. [ … ] het meest schilderde hij landschap, eigenlijk het melancholieke landschap van zijn psyche.’ Deze psychische gesteldheid verklaart ook dat zijn meeste landschappen niet met mensen zijn gestoffeerd.



Conditie
ConditieGoed
weinig zichtbare onregelmatigheden. Losbladig.
Transport
Afhalen Het werk is af te halen op locatie. Als koper dient u zelf verpakkingsmateriaal mee te nemen. De locatie is: Purmerend, Nederland
VerzendenPakketpost
PrijsTot 2 kg.
Binnen Nederland € 7,00
Naar België € 15,00
Naar Duitsland € 15,00
Europese Unie € 17,50
Wereldwijd € 20,00

Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatiePurmerend,  Nederland
Veilinggegevens
Starttijd26-3-2023 om 22:03
Eindtijd13-8-2023 om 12:01
Biedingen (1)
Log in of registreer om de biedgeschiedenis te bekijken