Jan van der Zee - Groninger Ploeg - jaren 50/60 Abstracte linosnede - potloodgesigneerd - Verkocht

Jan van der Zee - Groninger Ploeg - jaren 50/60 Abstracte linosnede - potloodgesigneerd kopen? Bied vanaf 78!
Dit item is verkocht Toon item
Grafiek (handgesigneerd)

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

Vergelijkbaar item plaatsen
Jan van der Zee - Groninger Ploeg - jaren 50/60 Abstracte linosnede - potloodgesigneerd kopen? Bied vanaf 78!
Jan van der Zee - Groninger Ploeg - jaren 50/60 Abstracte linosnede - potloodgesigneerd kopen? Bied vanaf 78!Jan van der Zee - Groninger Ploeg - jaren 50/60 Abstracte linosnede - potloodgesigneerd kopen? Bied vanaf 78!Jan van der Zee - Groninger Ploeg - jaren 50/60 Abstracte linosnede - potloodgesigneerd kopen? Bied vanaf 78!Jan van der Zee - Groninger Ploeg - jaren 50/60 Abstracte linosnede - potloodgesigneerd kopen? Bied vanaf 78!Jan van der Zee - Groninger Ploeg - jaren 50/60 Abstracte linosnede - potloodgesigneerd kopen? Bied vanaf 78!Jan van der Zee - Groninger Ploeg - jaren 50/60 Abstracte linosnede - potloodgesigneerd kopen? Bied vanaf 78!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Jan van der Zee (1898-1988)
TypeGrafiek (handgesigneerd)
Periode1945 t/m 1999
TechniekHout/Linosnede
DragerGeschept Papier
IngelijstAlleen in Passe-partout
Afmetingen40 x 30 cm (h x b)
Passe-partout45 x 35 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
  • De kunstenaar Jan van der Zee heeft gedurende zijn leven een zeer omvangrijk oeuvre nagelaten dat zowel qua stijl als medium heel gevarieerd is. Hiertoe behoren schilderijen, litho’s, tekeningen, hout- en linosneden, aquarellen en meubilair.

Jan van der Zee wordt geboren in Leeuwarden maar is voor het grootste deel van zijn leven woonachtig in Groningen. Zijn eerste tekenlessen krijgt hij van Jan Mankes en in 1913 begint hij zijn opleiding aan Academie Minerva in Groningen. Als hij in 1916 gemobiliseerd wordt om in de Eerste Wereldoorlog te vechten ontmoet hij Bart van der Leck, die later een grote bron van inspiratie blijkt te zijn voor zijn naoorlogse werk. Als Jan van der Zee zich In 1923 aansluit bij de Groninger kunstkring De Ploeg, gaat hij werken binnen het constructivisme en vormt hij samen met Wobbe Alkema en Hendrik Werkman de tegenhanger van het expressionisme. Anders dan de Russische constructivisten, die naast abstractie ook geïnteresseerd zijn in het toepassen van hun ideeën in de maatschappij, is Van der Zee echter voornamelijk geïnteresseerd in de esthetische elementen van deze beeldtaal. De composities die in deze tijd ontstaan, zijn opgebouwd uit abstracte, geometrische kleurvlakken en verbeelden veelal gebouwen en landschappen.
Van der Zee keert na 1926 terug naar het figuratieve werk. Zijn onderwerpen blijven het Groningse landschap en de stad zelf voor de Tweede Wereldoorlog nog afgebeeld in een sober en donker koloriet, na 1945 met veel meer kleur. En hoewel Van der Zee binnen het figuratieve zijn onderwerpen toch ook weer begint te abstraheren, wordt het nooit helemaal abstract, zijn werk blijft altijd gebaseerd op de realiteit. Terugblikkend op zijn oeuvre is het Groninger landschap altijd de spil in zijn werk gebleven: boeren met hun paarden, havengezichten of het industriële landschap in de stad. Een ander terugkerend thema is het landschap en de steden van het Vlaamse Leie-stroomgebied, een gebied dat Van der Zee na de oorlog bezocht en dat veel indruk op hem maakte. Het werk van Jan van der Zee is met twaalf werken vertegenwoordigd in de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag, dat in 1960 al eens een tentoonstelling wijdde aan de houtsneden van de kunstenaar.
Conditie
ConditieGoed
onderzijde papier rechts wat onregelmatig. in passe partout. 
Transport
Afhalen Het werk is af te halen op locatie. Als koper dient u zelf verpakkingsmateriaal mee te nemen. De locatie is: Purmerend, Nederland
VerzendenPakketpost
PrijsTot 2 kg.
Binnen Nederland € 7,00
Naar België € 15,00
Naar Duitsland € 15,00
Europese Unie € 17,50
Wereldwijd € 20,00
ExtraBij een aankoopbedrag boven de € 500,- euro betaalt u een toeslag van (maximaal) € 7,50 voor extra verzekerde verzending

Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatiePurmerend,  Nederland
Veilinggegevens
Starttijd10-4-2023 om 21:03
Eindtijd18-4-2023 om 20:22
Biedingen (1)
Log in of registreer om de biedgeschiedenis te bekijken