Jan van Straaten - Houtwal | aquarel/tekening (ingelijst)

Jan van Straaten - Houtwal | aquarel/tekening (ingelijst) kopen? Bied vanaf 19!
Jan van Straaten - Houtwal | aquarel/tekening (ingelijst) kopen? Bied vanaf 19!Jan van Straaten - Houtwal | aquarel/tekening (ingelijst) kopen? Bied vanaf 19!Jan van Straaten - Houtwal | aquarel/tekening (ingelijst) kopen? Bied vanaf 19!Jan van Straaten - Houtwal | aquarel/tekening (ingelijst) kopen? Bied vanaf 19!Jan van Straaten - Houtwal | aquarel/tekening (ingelijst) kopen? Bied vanaf 19!Jan van Straaten - Houtwal | aquarel/tekening (ingelijst) kopen? Bied vanaf 19!Jan van Straaten - Houtwal | aquarel/tekening (ingelijst) kopen? Bied vanaf 19!Jan van Straaten - Houtwal | aquarel/tekening (ingelijst) kopen? Bied vanaf 19!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Jan van Straaten (1880-1967)
TypeTekening / Aquarel
Periode1900 t/m 1944
TechniekAquarel
DragerPapier
OnderwerpLandschap
IngelijstIngelijst
Afmetingen50.5 cm x 37 cm (h x b)
Lijst53 cm x 39.5 cm (h x b)
GesigneerdOngesigneerd
Het opmerkelijke oeuvre van Jan van Straaten (1880-1967) is niet groot, maar zijn naam als kunstenaar is verbonden met Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Wim Motz.
Van Straaten schilderde vanaf 1917 tot 1925 in een abstracte beeldtaal. Evenwicht van vorm, kleur en vlak vormen een harmonisch geheel. Voor hem was de natuur vergeestelijkt en hij had een voorkeur voor bomen, die voor hem symbolen waren voor de mens in de geestelijke wereld.
Deze voorstelling:  Houtwal in het landschap
Gemengde techniek: Aquarelverf, houtskool en potlood
Datering: waarschijnlijk gemaakt in de periode 1930-1950
Niet gesigneerd. Op de achterzijde zit een verklaring van echtheid, afkomstig van de broer van de kunstenaar. Zie foto's
Het blad verkeert in een mooie staat! In originele groen geverfde houten lijst met glas, met enige gebruikssporen, zie opmerkingen bij Conditie
Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Over de kunstenaar:
Johannes (Jan) van Straaten werd op 17 december 1880 in Gouda geboren en stierf daar op 22 september 1967. Hij werkte zijn gehele leven in Nederland (Gouda, Rotterdam, Epe), aanvankelijk als (leerling) smid, als vrijwilliger bij de Huzaren en als voorman in de staalindustrie te Rotterdam, en sinds 1917 als kunstschilder. Hij leerde het schildersvak van Johannes Jacobus Bertelman. Van Straaten droeg zijn kennis als schilder zelf weer door aan Wim Motz. 
Van Straaten werkte in de luwte en had maling aan kunstkenners en kunstinstellingen. Daarom hield hij ook (bijna) geen exposities. Toch viel zijn werk op want Friedrich Huebner beschrijft hem in 1921 in een publicatie over Nederlandse abstracte kunst met o.a. Piet Mondriaan en Bart van der Leck. Zijn werk is opgenomen in de collectie van het Museum Gouda. Ook vermeld in Scheen.
Jan van Straaten was een oorspronkelijk kunstenaar. Zijn bijzondere oeuvre is klein.
In 1951 verscheen de publicatie "De kunstschilder Jan van Straaten" (G.C. Helbers), uitgegeven door Johan Mulder
Bron: www.caputovis.nl
ConditieGoed

De aquarel/tekening verkeert  in een (zeer) goede staat. De houten lijst heeft op enkele plekken verfverlies en het bovenste latje is iets beschadigd. Zie foto's

GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Jan van Straaten (1880-1967)

Nederlands Nederlands Alle items van deze kunstenaar (1)

Geplaatst door  takamine
FA. (4)

Lid sinds 2020
308 verkochte items
Alle items van deze verkoper (31)
Pinterest
39.5 cm
53 cm
37 cm
50.5 cm
Veiling is afgelopen
VEILINGGEGEVENS
Starttijd:25-01-2023 om 20:38
Eindtijd:02-02-2023 om 19:18
Openingsbod € 19
Veilingkosten: 15%
AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatieHoorn,  Nederland
VerzendingWereldwijd

Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.