Niki de Saint Phalle - Les fiancés de Knokke

Niki de Saint Phalle - Les fiancés de Knokke kopen? Bied vanaf 275!
Niki de Saint Phalle - Les fiancés de Knokke kopen? Bied vanaf 275!Niki de Saint Phalle - Les fiancés de Knokke kopen? Bied vanaf 275!Niki de Saint Phalle - Les fiancés de Knokke kopen? Bied vanaf 275!Niki de Saint Phalle - Les fiancés de Knokke kopen? Bied vanaf 275!Niki de Saint Phalle - Les fiancés de Knokke kopen? Bied vanaf 275!Niki de Saint Phalle - Les fiancés de Knokke kopen? Bied vanaf 275!Niki de Saint Phalle - Les fiancés de Knokke kopen? Bied vanaf 275!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Niki de Saint Phalle (1930-2002)
TypeGrafiek (handgesigneerd)
Periode1945 t/m 1999
TechniekZeefdruk
DragerPapier
StijlModern
OnderwerpFiguren
IngelijstIngelijst
Afmetingen100 cm x 70 cm (h x b)
Incl. lijst104 cm x 74 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
DE SAINT PHALLE Niki (1930 - 2002)
Les fiancés de Knokke
Zeefdruk
Getekend in potlood onderaan rechts
Afmetingen zeefdruk : 100 x 70 cm
Afmetingen kader : 104 x 74 cm

Niki de Saint-Phalle is vooral gekend om haar kleurrijke polyester beelden met voorstelling van "Nana". Zij was goed bevriend met Roger Nellens, de kunstenaar en casino- eigenaar van Knokke, en verbleef hier dan ook regelmatig. Deze zeefdruk getuigt van haar aanwezigheid in Knokke.

Niki de Saint Phalle (Neuilly-sur-Seine, 29 oktober 1930 – San Diego, 21 mei 2002), geboren als Catherine Marie-Agnès Fal de Saint Phalle, was een Frans-Amerikaanse kunstschilderes en beeldhouwster.

Biografie
Niki de Saint Phalle werd geboren in een katholiek bankiersgezin als dochter van een Franse vader en een Amerikaanse moeder. Toen ze drie jaar oud was, verhuisde het gezin naar het Amerikaanse New York. Daar bracht ze haar jeugd door en raakte op haar elfde jaar getraumatiseerd als gevolg van seksueel misbruik door haar vader. Later verwerkte ze deze ervaring in haar surrealistische film Daddy en andere kunstwerken. Ze werd door haar ouders in een klooster ondergebracht.
Na het verlaten van het klooster werd ze model en trouwde op haar negentiende met de Amerikaanse schrijver Harry Mathews. Ze kregen twee kinderen. Later verliet ze het gezin. In 1951 kwam ze terug naar Parijs en in 1952 begon ze te schilderen. Als kunstenaar was ze autodidact.
In 1955 begon haar samenwerking met de Zwitserse nieuw-realistische kunstenaar Jean Tinguely, met wie ze op 13 juni 1971 trouwde.
Vanaf 1956 creëerde ze haar eerste reliëfs in gips en andere materialen. Aanvankelijk exposeerde ze met veel agressief, 'mannelijk' aandoende collages van gevonden voorwerpen als geweren en pistolen. Geïnspireerd door het feminisme maakt ze assemblages waarin vrouwenrollen worden ontleed. In 1960 werd ze lid van de groep nieuw-realisten. In het begin van de jaren zestig maakte ze naam als action painter met haar schiethappenings, waarbij ze met verf gevulde, op houten panelen bevestigde objecten lek schoot met een jachtgeweer.
In het midden van de jaren zestig presenteerde ze haar versie van de oervrouw, de 'Nana's'. Haar Nana figuren, expressieve in felle kleuren beschilderde manshoge vrouwenbeelden in polyester, zijn wereldberoemd en veroorzaakten ophef in de moderne kunstwereld. In 1966 maakte ze in Stockholm een 27 meter lange liggende Nana, te betreden via de vagina.
Met Tinguely ontwierp ze ook fonteinen. Niki de Saint Phalle speelde naast Jean Tinguely een hoofdrol bij de bouw (van 1969 tot 1994) door 15 internationale kunstenaars van Le Cyclop de Jean Tinguely in het Franse Milly-la-Forêt.
Vanaf 1979 woonde ze in Garavicchio, in het Italiaanse Toscane. Daar werkte ze onder meer vijftien jaar aan figuren uit het tarotkaartspel, waarmee ze aan haar beeldenpark Giardino dei Tarocchi vormgaf. Ook maakte ze dierenfiguren voor de Ark van Noach in Israël.
Het vele gieten in polyester en plastic en daarmee het voortdurend inademen van giftige dampen speelden haar parten, zodat ze voor haar gezondheid een behoorlijk aantal jaren in Zwitserland verbleef.
Na Tinguely's dood (30 augustus 1991) verhuisde ze naar San Diego in Californië vanwege de schone lucht. Ze overleed daar op 21 mei 2002 na een lang ziekbed op 71-jarige leeftijd.
Werken
Frankrijk
Er zijn rond Nice verschillende van haar beelden te vinden, onder andere in de tuin van het bekende hotel Negresco in Nice. Drie van haar werken bevinden zich in het Skulpturenpark Kulturforum Würth (onderdeel van de Sammlung Würth) in de Zwitserse stad Chur.
In Valbonne, Zuid-Frankrijk, is het daar gebouwde Collège de Valbonne naar haar vernoemd. Haar familie maakte daartegen bezwaar, omdat haar naam nog niet 'publiek' was. Inmiddels heet het college weer Collège de Niki-de-Saint-Phalle.
Musea
Niki Museum in Nasu, Japan
Museum of Fine Arts in Houston
Museum of Modern Art in New York
Musée d'Art Moderne et d'Art Contemporain in Nice
ConditieZeer Goed

GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Niki de Saint Phalle (1930-2002)

Alle items van deze kunstenaar (3)

Geplaatst door  vlart
FA. (3)

Lid sinds 2020
29 verkochte items
Alle items van deze verkoper (21)
74 cm
104 cm
70 cm
100 cm
Veiling is afgelopen
Veilinggegevens
Starttijd18-3-2023 om 22:51
Eindtijd28-3-2023 om 22:55
Openingsbod € 275
Veilingkosten: 15%
AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatieSint-Eloois-Vijve,  België
VerzendingUitsluitend afhalen op locatie

Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.