Toon Kelder - Abstract

Toon Kelder - Abstract kopen? Bied vanaf 35!
Toon Kelder - Abstract kopen? Bied vanaf 35!Toon Kelder - Abstract kopen? Bied vanaf 35!Toon Kelder - Abstract kopen? Bied vanaf 35!Toon Kelder - Abstract kopen? Bied vanaf 35!Toon Kelder - Abstract kopen? Bied vanaf 35!Toon Kelder - Abstract kopen? Bied vanaf 35!Toon Kelder - Abstract kopen? Bied vanaf 35!Toon Kelder - Abstract kopen? Bied vanaf 35!Toon Kelder - Abstract kopen? Bied vanaf 35!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Toon Kelder (1894-1973)
TypeGrafiek (handgesigneerd)
Jaartal1965
TechniekLitho
DragerPapier
StijlAbstract
OnderwerpAbstract
IngelijstNiet Ingelijst
Afmetingen45 x 60 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
Toon Kelder (1894 -1973)
Er zijn in de 20ste eeuw weinig Nederlandse Kunstenaars geweest, die al tijdens hun leven zoveel erkenning en bewondering mochten ondervinden als de schilder/beeldhouwer Toon Kelder. Belangrijke kunstcritici als Kasper Niehaus, Albert Plasschaert, W. Jos De Gruyter, Dolf Welling en Frank Elgar bespraken lovend zijn werken, geëxposeerd op talloze solo- en groepstentoonstellingen tussen 1927 en zijn overlijden in 1973.

Er zijn tevens weinig Nederlandse schilders geweest in de 20ste eeuw, die zo rigoureus als Toon Kelder in 1948 gebroken hebben met hun verleden. Van een "romantisch sensivist" werd hij Abstract Kunstenaar, op zoek naar een steeds verder loslaten van voorstelling, Kleur en Vorm.


Werken van Kelder bevinden zich in diverse Nederlandse musea: Het Rijksmuseum Kröller Müller, het Stedelijk Museum te Amsterdam, waar Sandberg zijn werk zeer bewonderde, het Haagse Gemeentemuseum, het Groninger Museum en last but not least het Museum of Modern Art te New York.

Na de Tweede Wereldoorlog, kwam Kelder tot de overtuiging dat in de kunst veel afleidde van waar het werkelijk om ging en dat je moest durven weggooien om werkelijk iets over te houden. Daarom nam hij halverwege zijn leven afstand van veel wat hij daarvoor had gekoesterd: zijn figuratieve werk, zijn paradijselijke landschappen en zwoele naakten.

Hij beperkte zich meer en meer tot wat hij zag als de kern van alle beeldende kunst: zwart, wit, lijn en vlak. Het penseel werd voor Kelder te zacht en te lieflijk en hij stapte over op een steviger manier van vormgeven: sculpturen van metaaldraad. Uit deze draadsculpturen groeide ten slotte de behoefte aan beelden samengesteld uit solide, plastische vormen.

Daarmee was de beeldhouwer Toon Kelder geboren en behoorde schilderen tot het verleden. Met de weg die hij toen insloeg verwierf Kelder zich een plaats binnen de modernistische avant-garde van Nederland, maar het publiek dat hem waardeerde om zijn figuratieve werk, haakte af. Het betekende voor Kelder een teruggang in inkomsten, maar hij bleef tot aan zijn dood in 1973 onverzettelijk, trouw aan zijn nieuwe koers. 




Conditie
ConditieZeer Goed
Transport
Afhalen Het werk is af te halen op locatie. Als koper dient u zelf verpakkingsmateriaal mee te nemen. De locatie is: Gytsjerk, Nederland
VerzendenPakketpost
PrijsTot 2 kg.
Binnen Nederland € 10,00
Naar België € 15,00
Naar Duitsland € 15,00
Europese Unie € 17,50
Wereldwijd € 30,00

Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Veilinggegevens
Starttijd11-1-2022 om 14:58
Eindtijd18-1-2022 om 20:39
Openingsbod € 35
Veilingkosten: 15%
AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatieGYTSJERK,  Nederland