Wessel Couzijn - Wessel Couzijn, zeefdruk, zonder titel, ingelijst 56 x 77 cm - Verkocht

Wessel Couzijn, zeefdruk, zonder titel, ingelijst 56 x 77 cm kopen? Bied vanaf 40!
Dit item is verkocht Toon item
Grafiek (handgesigneerd)

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

Vergelijkbaar item plaatsen
Wessel Couzijn, zeefdruk, zonder titel, ingelijst 56 x 77 cm kopen? Bied vanaf 40!
Wessel Couzijn, zeefdruk, zonder titel, ingelijst 56 x 77 cm kopen? Bied vanaf 40!Wessel Couzijn, zeefdruk, zonder titel, ingelijst 56 x 77 cm kopen? Bied vanaf 40!Wessel Couzijn, zeefdruk, zonder titel, ingelijst 56 x 77 cm kopen? Bied vanaf 40!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Wessel Couzijn (1912-1984)
Type kunstwerkGrafiek (handgesigneerd)
Periode1945 t/m 1999
GesigneerdHandgesigneerd

Linksonder in potlood gesigneerd: 8/20 Couzijn

Wessel Couzijn (Amsterdam, 17 juni 1912 - Haarlem, 16 mei 1984)

Couzijn was een Nederlands-Joodse expressionistische beeldhouwer. Vanaf 1915 woonde hij in de Verenigde Staten, alwaar hij zijn eerste tekenlessen volgde aan de Art Students League. In 1929 verhuisde hij terug naar Nederland. In het volgende jaar begon hij aan de schildersopleiding van de Rijksakademie te Amsterdam. Hij kreeg hier onder meer les van professor Jan Bronner, een gewaardeerde maar traditionele beeldhouwer. Couzijn schreef zich opnieuw in op de beeldhouwafdeling. In 1936 won hij de Prix de Rome. Rond 1939 verbleef hij tijdelijk in Parijs, waar hij de beeldhouwer Aristide Maillol ontmoette en het werk van Auguste Rodin leerde kennen.

Zijn joodse achtergrond dwong hem in 1940 Europa te ontvluchten. Hij bracht de oorlogsjaren door in New York en ontmoette vele andere Europese kunstenaars die hetzelfde lot trof, zoals Ossip Zadkine en Jacques Lipchitz. Hier ontmoette hij ook de beeldhouwster Pearl Perlmuter en hij trouwde met haar. Na de oorlog keerde hij terug naar Amsterdam. Daar heeft hij zich een persoonlijke, zeer bewogen expressionistische stijl eigengemaakt. Aanvankelijk werkte hij figuratief, maar geleidelijk aan werden zijn beelden - gedeeltelijk door de indrukken die hij opdeed tijdens een bezoek aan Auschwitz - een non-figuratieve uitdrukking van emotionele begrippen als hoop, wanhoop, liefde, bevrijding en onderdrukking. Plastiek maakte plaats voor meer opengewerkte vormen, waarin ruimte en dynamiek de expressie versterken.

Tot 1970 woonde en werkte Couzijn in Amsterdam, daarna in Amstelveen. Hij bouwde een gewaardeerd en indrukwekkend oeuvre op en won diverse kunstprijzen, waaronder de David Röellprijs voor zijn gehele oeuvre in 1966 en de Nederlandse Staatsprijs voor beeldhouwkunst in 1967. Zijn werk werd getoond op de Biënnales van Venetië en van Middelheim en bevindt zich in vele particuliere en openbare collecties.

Transport
VerzendenDoor het formaat of de kwetsbaarheid is het niet mogelijk om dit item via reguliere post te verzenden

Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

AfhalenJa is mogelijk
Veilinggegevens
Starttijd18-10-2016 om 12:45
Eindtijd1-11-2016 om 11:45
Biedingen (2)
Log in of registreer om de biedgeschiedenis te bekijken