Henri Plaat (1936-2023)
  1. Home
  2. >
  3. Kunstenaars
  4. >
  5. Henri Plaat
Henri Plaat (1936-2023)

Henri Plaat (1936-2023)

Kunstschilder, Graficus, Tekenaar

Henri PLAAT (Amsterdam 1936 - Amsterdam 2023)

Grafische ontwerper, Beeldend kunstenaar, maker van korte films, teken/schilderaar. 

Opleiding:

Veelzijdig kunstenaar Henri Plaat is geboren in Amsterdam en groeide op in de buurt achter het concertgebouw. In verband met zijn veelvuldig verzuim verliet hij voortijdig zijn Gereformeerde Gymnasium opleiding. Uit een aantal testen bleek dat de kunstnijverheidschool afdeling typologie het beste bij hem zou passen. Na het afronden van zijn typologie opleiding was Plaat korte tijd werkzaam als grafisch vormgever. Omdat hij dit te beperkt vond begon hij daarnaast te tekenen. In 1963, besloot hij zijn carriere verder te wijden aan de beeldende kunst en ging hij ook schilderen en aquarelleren. Ook maakte hij geluidsmontage onder een pseudoniem Henri Schweben, een aantal van zijn korte films zal ook onder deze naam worden uitgebracht. Evenals veel van zijn films hadden zijn geluidscollages vaak de Tweede Wereldoorlog tot onderwerp. Zijn fascinatie voor dit thema ontstond onder meer door het zien van oorlogsjournaals in het filmmuseum in het jaar dat hij het gymnasium verliet. Juist de tragiek van de oorlog wil hij in het absurde trekken, want 'tragische situaties hebben onvermijdelijk absurdistische kanten'.

Henri Plaat heeft tot nu toe al veel verschillend werk gemaakt varierend van gouaches, tekeningen, collages, litho's, etsen, olieverfschilderijen, veertig films, geluidscollages, cartoons, teksten en reeksen foto's. Toch is Plaat vooral bekend vanwege zijn landschappelijk werk, dat hoofdzakelijk bestaat uit collages die zijn samengesteld uit vierkanten of diagonalen. Naast het bekende landschappelijke werk is Plaat ook in de jaren tachtig begonnen met de serie Godinnen. Een serie gouaches waarin hij, in combinatie met Afrikaanse beelden, de silhouetten van menselijke figuren verbeeld.

Exposities en prijzen:

Galerie ROGER KATWIJK, Amsterdam

AMC Brummelkamp Galerie en AMC-vitrines, Amsterdam

Kunstcollectie KPN, Den Haag

TNT Post Kunstcollectie, Den Haag

Aangeboden items
6
Verkochte items
289
Nationaliteit
Nederlands Nederlands  
Links
Favoriet
filters
Henri Plaat - zonder titel kopen? Bied vanaf 30!
Henri Plaat (1936-2023) Nederlands zonder titel
TechniekEts
Afmetingen25.2 x 31 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
DragerPapier
Openingsbod
€ 30
Bied mee Bied mee
Henri Plaat - Compositie met doodles, litho kopen? Bied vanaf 45!
Henri Plaat (1936-2023) Nederlands Compositie met doodles, litho
TechniekLitho
Afmetingen57 x 77 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
DragerGeschept Papier
Openingsbod
€ 45
Bied mee Bied mee
Henri Plaat - Compositie van doodles kopen? Bied vanaf 40!
Henri Plaat (1936-2023) Nederlands Compositie van doodles
TechniekGemengde Techniek
Afmetingen72 x 56 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
DragerPapier
Openingsbod
€ 40
Bied mee Bied mee
Henri Plaat - zonder titel kopen? Bied vanaf 45!
Henri Plaat (1936-2023) Nederlands zonder titel
TechniekLitho
Afmetingen56 x 76 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
DragerPapier
Openingsbod
€ 45
Bied mee Bied mee
Henri Plaat - Litho: Compositie met figuurtjes - 1971 kopen? Bied vanaf 45!
Henri Plaat (1936-2023) Nederlands Litho: Compositie met figuurtjes - 1971
TechniekLitho
Afmetingen77 x 57 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
DragerPapier
Openingsbod
€ 45
Bied mee Bied mee
Henri Plaat - Zonder titel kopen? Bied vanaf 45!
Henri Plaat (1936-2023) Nederlands Zonder titel
TechniekZeefdruk
Afmetingen77 x 56 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
DragerGeschept Papier
Openingsbod
€ 45
Bied mee Bied mee

Kunst kopen van Henri Plaat

Wilt u graag een kunstwerk kopen van Henri Plaat? Bekijk dan het actuele veilingaanbod en bied mee op mooie en unieke kunstwerken van Henri Plaat. Betaalbare en exclusieve kunst kopen van Henri Plaat en andere erkende kunstenaars is leuk, toegankelijk én binnen handbereik via Kunstveiling. Ontdek nu alle kunstwerken van Henri Plaat te koop bij Kunstveiling en bemachtig uw eigen Henri Plaat!

Volg het aanbod kunst van Henri Plaat te koop

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuw aanbod van Henri Plaat te koop? Via uw persoonlijke Kunstveiling account kunt u Henri Plaat instellen als uw favoriete kunstenaar. Wanneer er nieuwe Henri Plaat kunstwerken in de veiling worden geplaatst, ontvangt u hierover per e-mail bericht. Daarnaast kunt u alle kunstwerken van uw favoriete kunstenaars eenvoudig bekijken via uw persoonlijke account. Op die manier loopt u nooit meer een nieuw item in de veiling mis en koopt u gemakkelijk kunst van Henri Plaat!

Bekijk bijvoorbeeld ook eens het aanbod kunstwerken van Karel Appel, Anton Heyboer en Klaas Gubbels in de veiling.

Waarom via Kunstveiling kunst van Henri Plaat kopen?

Via Kunstveiling koopt u unieke kunstwerken van Henri Plaat en andere erkende kunstenaars tegen veilingprijzen. Kunst kopen van Henri Plaat via Kunstveiling is toegankelijk, transparant en laagdrempelig. Dagelijks worden vele nieuwe kunstwerken in de veiling geplaatst, van moderne schilderijen tot oude prenten en van sculpturen tot design en sieraden. U stemt het aanbod gemakkelijk op uw eigen wensen af en wordt automatisch in contact gebracht met de verkoper als u na afloop van de veiling de hoogste bieder bent. U betaalt bij Kunstveiling slechts 15% veilingkosten over de hamerprijs. Dit wordt bij het uitbrengen van een bod al aangegeven, zodat u achteraf nooit voor verrassingen komt te staan.

Bovendien kunt u via Kunstveiling ook zelf kunst van Henri Plaat of andere erkende kunstenaars verkopen. Meer over het verkopen van kunst leest u op de pagina Kunst Verkopen.

Hoe breng ik een bod uit op een kunstwerk van Henri Plaat?

Kunst kopen van Henri Plaat begint bij het plaatsen van een bod. Om een bod uit te brengen op een kunstwerk van Henri Plaat, heeft u account bij Kunstveiling nodig. Hier maakt u gemakkelijk een account aan. Bij alle items in de veiling treft u detailgegevens van het kunstwerk, een openingsbod en een aflooptijd. Tot deze tijd kunt u een bod uitbrengen op het kunstwerk van Henri Plaat. Om meer kans te maken om de Henri Plaat te bemachtigen, kunt u een autobod instellen. Bent u de winnende bieder? Dan neemt de verkoper contact met u op. Is het kunstwerk helaas aan u voorbijgegaan? Bekijk dan het actuele aanbod met alle andere kunst van Henri Plaat! Let op: lees voordat u kunst gaat kopen of verkopen via Kunstveiling de veilingregels goed door.