Sjoerd Bakker - Ets - 1973

Buy Sjoerd Bakker - Ets - 1973? Bid from 39!
Buy Sjoerd Bakker - Ets - 1973? Bid from 39!Buy Sjoerd Bakker - Ets - 1973? Bid from 39!Buy Sjoerd Bakker - Ets - 1973? Bid from 39!Buy Sjoerd Bakker - Ets - 1973? Bid from 39!
Sell a similar item in auction
  • Description
  • Sjoerd Bakker (1943-2022)
Type of artworkPrints (signed)
Year1973
TechniqueEtching
SupportPaper
StyleModern
SubjectSeascape
FramedNot framed
Dimensions49.5 x 64.5 cm (h x w)
SignedHand signed
Edition79/150
Translated with Google Translate. Original text show .
Ets van Sjoerd Bakker.  Jaar: 1973. Nummer:79/150. Afmetingen blad : H49.5 x b64.5cm. Afmetingen voorstelling: H23 x b51cm. Het werk is rechtsonder, met potlood, gesigneerd door de kunstenares. De authenticiteit van het, aangeboden, werk wordt volledig gegarandeerd. Een certificaat van echtheid kan, op aanvraag, worden gemaild.

Bij aankoop kan het werk worden opgehaald in 's-Gravenzande ( vlakbij Den Haag (Scheveningen), Rotterdam en Delft en 5 minuten van het strand). De termijn voor het ophalen , bij vooruitbetaling, is zeer ruim, m.a.w. de koper kan het werk weken of zelfs maanden later ophalen en het zo mogelijk combineren met een bezoek aan één van de bovengenoemde steden of het strand. Het werk kan ook worden verstuurd via Postnl. Onze verzenddagen zijn dinsdag en donderdag.

Sjoerd Bakker (Leeuwarden, 10 juni 1915 – Overveen, 1 juli 1943) was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Amsterdamse couturier Sjoerd Bakker – hij wordt altijd als kleermaker aangeduid, maar de advocate Lau Mazirel, noemt hem later een veelbelovende ster, die zich eigenlijk al had waargemaakt als couturier – was samen met schilder-schrijver Willem Arondeus actief in het Amsterdamse verzet. Net als Arondeus was hij homoseksueel. Sjoerd, wiens familie de modemagazijnen P.S. Bakker in Leeuwarden en Groningen bezat, werd opgeleid bij Hirsch & Cie en vestigde zich daarna met een aantal modinettes in de Vondelstraat 24, om de hoek bij het Leidseplein en de Leidsestraat. Max Heymans vertelde na de oorlog hoe hij voor Sjoerd hoedjes ontwierp toen hij ondergedoken zat.

Sjoerd sloot zich met Aa van der Meer, een dikke vriendin, die voor de oorlog bij Metz werkte en die in de oorlog als koerierster ging werken, aan bij de verzetsgroep rond de beeldhouwer Gerrit van der Veen. Hij was een van de deelnemers aan de Aanslag op het Amsterdams Bevolkingsregister (1943) aan de Plantage Middenlaan te Amsterdam. Omdat hij modeontwerper was, naaide hij in zijn atelier alle politie-uniformen die gebruikt zouden worden door de aanslagplegers zodat die vermomd als politieman binnen konden dringen. Onder leiding van Van der Veen en samen met Willem Arondeus drongen Johan Brouwer, Karl Gröger, Coos Hartogh, Henri Halberstadt, Rudi Bloemgarten, Sam van Musschenbroek, Koen Limperg, Guus Reitsma, Cornelis Leendert Barentsen en Cornelis Roos vermomd als politieman op 27 maart 1943 het gebouw binnen en bliezen met explosieven het pand op. Na de aanslag dook Sjoerd onder maar hij werd opgepakt en na een proces in het Koloniaal Instituut (nu het Tropeninstituut) door de Duitsers gefusilleerd in de duinen van Overveen. In 1986 werd hij genoemd als Rechtvaardige onder de volkeren.
Vlak voor zijn executie mocht Sjoerd nog een verzoek doen. Hij vroeg om zijn mooie roze overhemd. Daarin werd hij samen met de 11 anderen vermoord in de duinen bij Overveen. Toen na de oorlog het graf werd ontdekt, hielp het roze overhemd om de groep te identificeren.
Zijn oom van vaderszijde, Paul (Stephanus Johannes Paulus, 1900) en zijn oudste broer Popke Sjoerd (1912) deden ook verzetswerk en overleefden eveneens de oorlog niet. Paul, die vanaf 1941, behalve Vrij Nederland en Trouw, miljoenen stuks illegaal drukwerk vervaardigde, is nog op 9 februari 1945 gefusilleerd, Popke was een van de slachtoffers van de schietpartij op de Dam van 7 mei 1945. De dichter, journalist en het 2e kamerlid Fedde Schurer schreef daarover in zijn Herinneringen 'Popke stond naast ons op De Dam, een van de familie waarvan de SD zei, dat ze een Privatkrieg met Duitsland schenen te voeren'. Sjoerds broer Albert en zijn neef Bert Bakker, de uitgever, werkten allebei voor Vrij Nederland. Samen met Aa van der Meer, die nog vlak voor zijn dood met Sjoerd verloofd was, gebruikten zij het atelier aan de Vondelstraat als onderduikadres. Hier leerde Aa Henk van Randwijk van het illegale Vrij Nederland kennen met wie zij een langdurige verhouding kreeg. In de hongerwinter charterde Albert het binnenvaartschip De Adelaar III om in Friesland honderdzestig ton aardappelen op te halen, die Vrij Nederland gekocht had, en terug te varen naar Amsterdam, waarbij de havenmeesters omgekocht werden met flessen jenever. Na de oorlog werd Albert adjunct-directeur bij Vrij Nederland. Popkes zoon Sjoerd (1943-2022) is genoemd naar zijn gefusilleerde oom.

Condition
ConditionReasonable
Shipment
Pick up The work can be picked up on location. As a buyer you must bring your own packaging materials. The location is: 's-gravenzande, The Netherlands
ShipmentParcel post
PriceUp to 10 kg.
Within The Netherlands €13.50
To Belgium €21.95
To Germany €21.95
Within EU €21.95
Worldwide €50.00
ExtraIn case of a purchase price above € 500.- you will have to pay an additional fee of (maximum) € 7.50 for extra shipping insurance

Guarantee
GuaranteeBy putting the item up for auction, I agree with the Terms of Guarantee as they are applicable at Kunstveiling regarding the accuracy of the description of the item

The seller takes full responsibility for this item. Kunstveiling only provides the platform to facilitate this transaction, which has to be settled directly with the seller. More information.

Sjoerd Bakker (1943-2022) 

Dutch Dutch All items from this artist (16)

Added by  KiewitKunstplus
Member since 2014
978 sold items
All items from this seller (68)
64.5 cm
49.5 cm
Auction details
Start time16-12-2023 at 12:44
End time22-12-2023 at 20:42
Starting bid €39
Buyer's premium: 15%
Pick upYes, possible
Location's-Gravenzande,  The Netherlands