Cyril Fradan - Zuid-Afrikaans - Apartheid

Cyril Fradan - Zuid-Afrikaans - Apartheid kopen? Bied vanaf 49!
Cyril Fradan - Zuid-Afrikaans - Apartheid kopen? Bied vanaf 49!Cyril Fradan - Zuid-Afrikaans - Apartheid kopen? Bied vanaf 49!Cyril Fradan - Zuid-Afrikaans - Apartheid kopen? Bied vanaf 49!Cyril Fradan - Zuid-Afrikaans - Apartheid kopen? Bied vanaf 49!Cyril Fradan - Zuid-Afrikaans - Apartheid kopen? Bied vanaf 49!Cyril Fradan - Zuid-Afrikaans - Apartheid kopen? Bied vanaf 49!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Cyril Fradan (1928-1997)
Type kunstwerkTekening / Aquarel
Jaartal1964
TechniekHoutskool
DragerPapier
StijlAfrikaans
OnderwerpFiguren
IngelijstIngelijst
Afmetingen22 x 35 cm (h x b)
Incl. lijst38 x 51 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd

Dit werk laat het lijden zien tijdens het apartheids regime en is waarschijnlijk een van de eerste protest kunstwerken.
Cyril Fradan werd geboren in Johannesburg, Unie van Zuid-Afrika (nu Zuid-Afrika) in 1928. Hij verhuisde in 1960 naar Londen, waar hij abstracte schilderijen toonde die de aandacht vestigden op het lijden veroorzaakt door het apartheidsregime. Fradan, een bekende figuur in de Londense kunstscene van die tijd, hield vanaf 1979 een aantal jaren jaarlijkse kunst- en muziekfestivals in zijn huis in Holland Park.
Sommige schilderijen van Fradan beelden het lijden van Afrikanen onder de apartheid af, met als middelpunt een grote samenvatting die de pijn weergeeft van 69 Afrikanen die het jaar daarvoor zijn omgekomen bij het bloedbad in Sharpeville. Terwijl zijn doeken tentoongesteld waren, werd er een dreigbrief aan de ‘communist Fradan’ naar de Galerie gestuurd, waarin hem werd gewaarschuwd voor dergelijke afbeeldingen, waardoor hij voor zijn leven moest vrezen.

De Bantu Education Act van 1955 verbood zwarte Zuid-Afrikanen om tijdens de jaren van de apartheid een formele kunstopleiding te volgen en als gevolg daarvan werden de artistieke stromingen die uit deze gemeenschap voortkwamen tot voor kort duidelijk geclassificeerd als ‘ambacht’ in plaats van ‘kunst’. 

Conditie
ConditieGoed
Het papier is wat fragiel geworden en heeft een licht bruin verkleuring links- en rechtsonder. Het werk is echter goed beschermd door een glasplaat.
Transport
Afhalen Het werk is af te halen op locatie. Als koper dient u zelf verpakkingsmateriaal mee te nemen. De locatie is: Voorburg, Nederland
VerzendenPakketpost
PrijsTot 2 kg.
Binnen Nederland € 6,75
Naar België € 13,00
Naar Duitsland € 13,00
Europese Unie € 13,00
Wereldwijd € 25,55

Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Cyril Fradan (1928-1997) 

Zuid-Afrikaans Zuid-Afrikaans Alle items van deze kunstenaar (1)

Geplaatst door  rikpennartz
Lid sinds 2021
14 verkochte items
Alle items van deze verkoper (13)
51 cm
38 cm
35 cm
22 cm
Openingsbod € 49
Veilingkosten: 15%
Bied mee Bied mee
AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatieVoorburg,  Nederland
Veilinggegevens
Starttijd1-5-2024 om 10:35
Eindtijd10-5-2024 om 22:51
Let op: bij een bod in de laatste 5 minuten wordt de veilingduur met 5 minuten verlengd.