Herman Paradies - Blaak en Wolfshoek, van de Leuvehaven af gezien (Vooroorlogs Rotterdam) 092-HP - Verkocht

Herman Paradies - Blaak en Wolfshoek, van de Leuvehaven af gezien (Vooroorlogs Rotterdam) 092-HP kopen? Bied vanaf 30!
Dit item is verkocht Toon item
Prenten & Uitgaves

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

Vergelijkbaar item plaatsen
Herman Paradies - Blaak en Wolfshoek, van de Leuvehaven af gezien (Vooroorlogs Rotterdam) 092-HP kopen? Bied vanaf 30!
Herman Paradies - Blaak en Wolfshoek, van de Leuvehaven af gezien (Vooroorlogs Rotterdam) 092-HP kopen? Bied vanaf 30!Herman Paradies - Blaak en Wolfshoek, van de Leuvehaven af gezien (Vooroorlogs Rotterdam) 092-HP kopen? Bied vanaf 30!Herman Paradies - Blaak en Wolfshoek, van de Leuvehaven af gezien (Vooroorlogs Rotterdam) 092-HP kopen? Bied vanaf 30!Herman Paradies - Blaak en Wolfshoek, van de Leuvehaven af gezien (Vooroorlogs Rotterdam) 092-HP kopen? Bied vanaf 30!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Herman Paradies (1883-1966)
Type kunstwerkPrenten & Uitgaves
Jaartal1940
TechniekLitho
StijlImpressionistisch
OnderwerpStadsgezicht
IngelijstNiet Ingelijst
Afmetingen22.5 x 37.7 cm (h x b)
GesigneerdOngesigneerd/Drukgesigneerd
Litho van een "teekening in zwartkrijt en waterverf door Herm. C.A,  Paradies".
Uitgegeven door "Vrienden van Ons Huis" als "Premie 1940" 

Gesigneerd in de druk r.o.
De afbeelding is een waar tijdsbeeld; het dateert van kort voor het bombardement in mei 1940. Het betreffende gebied is zwaar getroffen door het bombardement.

"Ons Huis":   
 In 1909 werd  in de Gouvernestraat, Rotterdam, "Ons Huis"geopend, een gebouw bestemd voor het zogenaamde ‘volksontwikkelingswerk’ en een van de oudste gebouwen van de stad met een culturele bestemming. Als een van de weinige cultuurpanden bleef Ons Huis gespaard in de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog ontwikkelde het zich in eerste instantie meer tot een centrum voor beeldende kunsten, met expositieruimte en ateliers. Later kwamen daar film en theater als gezichtsbepalende activiteiten bij.
In 1949 werd onder leiding van de Rotterdamse architect J.B. Bakema een deel van Ons Huis verbouwd tot filmzaal: ’t Venster (later Venster 1). Daarbij kreeg het gebouw ook de entree, zoals die nu nog steeds zichtbaar is. Dezelfde architect realiseerde in 1952 de modernisering van de ‘oude schouwzaal’ tot theaterzaal De Lantaren (later Lantaren 1). In de bijna zestig jaar sindsdien is er met regelmaat geknipt en geplakt aan het gebouw. 
In de eerste zes decennia werd het gebouw beheerd en gefinancierd door een opeenvolging van particuliere verenigingen en associaties. De belangrijkste vereniging door de jaren heen, i.i.g. tot W.O. II was "Vrienden van ons Huis".   Vanaf 1969 nam de Rotterdamse Kunststichting (een gemeentelijke dienst) het beheer over van de theaterzaal.  In 1986 werd Theater Lantaren/Venster weer een zelfstandige stichting. In 2004 is concreet het plan ontstaan om een nieuw film- en theatergebouw te ontwikkelen op de Wilhelminapier.

Herman (H.C.A.) Paradies; 14 september 1883, Rotterdam – 22 januari 1966, Schiedam
De kunstschilder Herman C.A. Paradies werd geboren in Rotterdam. Hij volgde, ondanks weerstand van zijn vader, enkele jaren een opleiding aan de Rotterdamse Academie en verdiende zijn brood als schilder en decorateur bij Wilton-Feyenoord in Schiedam, maar schilderde in zijn vrije tijd stadsgezichten, vaak in opdracht van het Gemeente Archief.
Na zijn verhuizing in 1940 naar Schiedam, het oorlogsgeweld in Rotterdam ontvluchtend, maakte hij vooral vele schilderijen en aquarellen van doorgaans oude gedeelten van deze stad.
Hij was vooral een impressionistisch schilder van stadsgezichten en nam deel aan verscheidene exposities. In 1945, 1949, 1975 en 1990 werden exposities aan hem gewijd. In 1992 werd een map met 24 reproducties van zijn tekeningen, aquarellen en schilderijen uitgegeven, ter gelegenheid van de tentoonstelling “Herman C.A. Paradies” in het Stedelijk Museum Schiedam. 

Op de website van Rijnmond Toen staan meerdere werken van Herman Paradies uit mijn collectie, waar onder de afgebeelde litho (onder nr 092-HP), afgebeeld.
Conditie
ConditieZeer Goed
De afgebeelde litho van Herman H.C.A. Paradies behoort tot de "Rijnmond Toen" collectie onder nr. 092-HP.
De litho is sinds de verwerving zorgvuldig opgeslagen in zuurvrije archiefdoos, onder stabiele climatologische condities.
In verband met mijn leeftijd ben ik de collectie geleidelijk aan het afbouwen.
Transport
Afhalen Het werk is af te halen op locatie. Als koper dient u zelf verpakkingsmateriaal mee te nemen. De locatie is: Berkel en rodenrijs, Nederland
VerzendenPakketpost
PrijsTot 5 kg.
Binnen Nederland € 12,00
Naar België € 19,50

Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Herman Paradies (1883-1966) 

Nederlands Nederlands

Geplaatst door  RijnmondToen
Lid sinds 2021
42 verkochte items
Alle items van deze verkoper (10)
37.7 cm
22.5 cm
Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatieBerkel en Rodenrijs,  Nederland
Veilinggegevens
Starttijd7-4-2024 om 20:02
Eindtijd20-4-2024 om 19:48
Biedingen (1)
Log in of registreer om de biedgeschiedenis te bekijken