• Populair
  • Loopt vandaag af
  • 1e keer aangeboden
  • Vanaf 1 euro
  • Vandaag geplaatst
  • Laatste kans
  • Alleen aftersale
Deutsch
English
Français
FA. (1)

Frans de Groen - Molen a/h Oostplein R'dam (vooroorlogs Rotterdam) 039-FG

Frans de Groen - Molen a/h Oostplein R'dam (vooroorlogs Rotterdam) 039-FG kopen? Bied vanaf 25!
Frans de Groen - Molen a/h Oostplein R'dam (vooroorlogs Rotterdam) 039-FG kopen? Bied vanaf 25!Frans de Groen - Molen a/h Oostplein R'dam (vooroorlogs Rotterdam) 039-FG kopen? Bied vanaf 25!Frans de Groen - Molen a/h Oostplein R'dam (vooroorlogs Rotterdam) 039-FG kopen? Bied vanaf 25!Frans de Groen - Molen a/h Oostplein R'dam (vooroorlogs Rotterdam) 039-FG kopen? Bied vanaf 25!Frans de Groen - Molen a/h Oostplein R'dam (vooroorlogs Rotterdam) 039-FG kopen? Bied vanaf 25!Frans de Groen - Molen a/h Oostplein R'dam (vooroorlogs Rotterdam) 039-FG kopen? Bied vanaf 25!
Vergelijkbaar item plaatsen
Verkoper

Geplaatst door  RijnmondToen
FA. (1)

Lid sinds 2021
26 verkochte items
Alle items van deze verkoper (6)
  • Frans de Groen
TypeGrafiek na 1900
Periode1900 t/m 1944
TechniekEts
DragerPapier
StijlKlassiek
OnderwerpStadsgezicht
IngelijstAlleen in Passe-partout
Afmetingen26.0 cm x 19.1 cm (h x b)
Passe-partout36.0 cm x 26.5 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
Frans de Groen komt niet voor in de bekende overzichten van Nederlandse beeldende kunstenaars. Toch zijn veel etsen van zijn hand bekend, met name van stadsgezichten van vooroorlogs Rotterdam en Schiedam.
Frans de Groen werkte in een romantisch realistische stijl. Zijn annotaties zijn niet altijd geheel correct; er zijn etsen van hem bekend met verschillende annotaties, zelfs verschillende locaties. Vrijwel alle van hem bekende etsen zijn in potlood gesigneerd en geannoteerd. Sommige etsen ook met monogram of signatuur in de druk

Het afgebeelde werk is een ets uit de collectie "Rijnmond Toen".
De ets geeft de Molen aan het Oostplein weer in het vooroorlogse Rotterdam. 
De Korenmolen De Noord was een stellingmolen aan het Oostplein in Rotterdam. De molen werd in 1711 gebouwd ter vervanging van een standerdmolen. Vanaf de bouw tot in de negentiende eeuw werd de Noord gebruikt als moutmolen; later werd overgeschakeld op het malen van graan voor veevoer.
In 1919 dreigde sloop, wat ternauwernood voorkomen kon worden door ingrijpen van de gemeenteraad. De Noord werd gerestaureerd en verhuurd aan de familie Kluit uit Goidschalxoord.
Tijdens het bombardement op Rotterdam in mei 1940 stond de omgeving in lichterlaaie. De molenaars lieten de wieken draaien om overslaan van de brand naar de molen te voorkomen. De molen overleefde zo de oorlog.
Maar in de nacht van 27 op 28 juli 1954 brandde de molen door onbekende oorzaak uit. De molenromp, die te slecht was om gebruikt te kunnen worden voor herbouw, werd in het najaar van hetzelfde jaar afgebroken. Een plan voor herbouw werd door de gemeenteraad afgekeurd.

Annotatie in potlood l.o. in de marge: "Molen a/h Oostplein Rdam"
Gesigneerd in potlood r.o. in de marge
Gesigneerd r.o. in de plaat
Afm. afbeelding 260 x 191 mm
Afm. blad: 356 x 237 mm
Afm. passe-partout 360 x 265 mm
ConditieGoed

De ets maakt sinds 2016 onderdeel uit van de collectie "Rijnmond Toen". Het werk is indertijd schoon en zuurvrij gemaakt en vervolgens gearchiveerd in een zuurvrije archiefdoos.
De collectie wordt geleidelijk ingekrompen en alvorens dit werk te vervreemdem is het in een nieuw zuurvrij Artique passe-partout geplaatst.


GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Frans de Groen

Alle items van deze kunstenaar(1)
Geplaatst door  RijnmondToen
FA. (1)

Lid sinds 2021
26 verkochte items
Alle items van deze verkoper (6)
Pinterest
26.5 cm
36 cm
19.1 cm
26 cm
Veiling is afgelopen
VEILINGGEGEVENS
Starttijd:24-04-2022 om 13:38
Eindtijd:07-05-2022 om 22:07
Openingsbod€ 25
Veilingkosten: 15%
AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatieBerkel en Rodenrijs, Nederland
VerzendingNaar Nederland en België

Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.