Metten Koornstra - 3 Originele drukplaten voor de litho-drukpers , “In bed” – ca 1960 - Verkocht

Metten Koornstra - 3 Originele drukplaten voor de litho-drukpers , “In bed” – ca 1960 kopen? Bied vanaf 1!
Dit item is verkocht Toon item
Prenten & Uitgaves

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

Vergelijkbaar item plaatsen
Metten Koornstra - 3 Originele drukplaten voor de litho-drukpers , “In bed” – ca 1960 kopen? Bied vanaf 1!
Metten Koornstra - 3 Originele drukplaten voor de litho-drukpers , “In bed” – ca 1960 kopen? Bied vanaf 1!Metten Koornstra - 3 Originele drukplaten voor de litho-drukpers , “In bed” – ca 1960 kopen? Bied vanaf 1!Metten Koornstra - 3 Originele drukplaten voor de litho-drukpers , “In bed” – ca 1960 kopen? Bied vanaf 1!Metten Koornstra - 3 Originele drukplaten voor de litho-drukpers , “In bed” – ca 1960 kopen? Bied vanaf 1!Metten Koornstra - 3 Originele drukplaten voor de litho-drukpers , “In bed” – ca 1960 kopen? Bied vanaf 1!Metten Koornstra - 3 Originele drukplaten voor de litho-drukpers , “In bed” – ca 1960 kopen? Bied vanaf 1!Metten Koornstra - 3 Originele drukplaten voor de litho-drukpers , “In bed” – ca 1960 kopen? Bied vanaf 1!Metten Koornstra - 3 Originele drukplaten voor de litho-drukpers , “In bed” – ca 1960 kopen? Bied vanaf 1!Metten Koornstra - 3 Originele drukplaten voor de litho-drukpers , “In bed” – ca 1960 kopen? Bied vanaf 1!Metten Koornstra - 3 Originele drukplaten voor de litho-drukpers , “In bed” – ca 1960 kopen? Bied vanaf 1!Metten Koornstra - 3 Originele drukplaten voor de litho-drukpers , “In bed” – ca 1960 kopen? Bied vanaf 1!Metten Koornstra - 3 Originele drukplaten voor de litho-drukpers , “In bed” – ca 1960 kopen? Bied vanaf 1!Metten Koornstra - 3 Originele drukplaten voor de litho-drukpers , “In bed” – ca 1960 kopen? Bied vanaf 1!Metten Koornstra - 3 Originele drukplaten voor de litho-drukpers , “In bed” – ca 1960 kopen? Bied vanaf 1!Metten Koornstra - 3 Originele drukplaten voor de litho-drukpers , “In bed” – ca 1960 kopen? Bied vanaf 1!Metten Koornstra - 3 Originele drukplaten voor de litho-drukpers , “In bed” – ca 1960 kopen? Bied vanaf 1!
Vergelijkbaar item plaatsen
 • Omschrijving
 • Metten Koornstra (1912-1978)
Type kunstwerk Prenten & Uitgaves
Jaartal 1959
Techniek Varia
Afmetingen 37 x 45 cm (h x b)
Gesigneerd Ongesigneerd
 • Drie originele aluminium drukplaten voor de litho-drukpers van de Nederlandse kunstenaar Metten Koornstra (1912-1978).

  Metten Koornstra maakte zijn tekening rechtstreeks op deze plaat. Op de plaat zit nog de drukinkt, waardoor de afbeelding duidelijk te zien is. De afbeelding op de drukplaat is het spiegelbeeld van de afbeelding op de later gedrukte litho. Zie ook de laatste foto met een afbeelding van een afgedrukte litho.

  -De litho’s werden vanaf deze drukplaat afgedrukt in een oplage van 90 exemplaren.

  -De 1e afbeelding is uit 1959. De andere 2 drukplaten zijn uit de jaren ’60.

  -Afmetingen drukplaat: 37 x 45 cm. Afbeeldingen, respectievelijk ca. 17 x 27 cm, 15 x 21 cm en 17 x 20 cm.

  -Herkomst: De drukplaten zijn afkomstig uit het atelier/werkplaats van de kunstenaar.

  -Conditie: De drukplaten hebben slijt- en gebruikssporen.

  Zie ook de foto’s.


  (Gelijktijdig met dit kavel bieden wij nog meer litho-drukplaten van Metten Koornstra ter veiling aan. Klik hiervoor op “Alle items van deze aanbieder”).

   

  Informatie over de kunstenaar:

  Metten Theunis ('Tenny') Koornstra (1912-1978) werd in Rotterdam geboren in een streng protestants, calvinistisch milieu. Zijn vader overleed tijdens de Eerste Wereldoorlog en met zijn moeder verhuisde hij naar Haarlem, waar hij zijn verdere jeugd zou doorbrengen.

  Nog tijdens zijn weinig succesvolle schooljaren werden zijn artistieke talenten opgemerkt, maar hij wilde zich door zijn afkeer van scholen niet vastleggen op het kunstnijverheidsonderwijs. In plaats daarvan nam hij diverse baantjes aan, onder andere als kok en banketbakker, maar ook als zilversmid, verkoper en decorateur. Al vroeg maakte hij zwerftochten door Frankrijk, waar hij in de Parijse musea belangrijke indrukken opdeed van moderne kunst.

  Aan het einde van de jaren dertig nam hij toch les op de Academie in Rotterdam, en hij leerde hier bij de graficus Derkzen van Angeren de techniek van het lithograferen. Vanaf deze periode werd het werk van Metten Koornstra geëxposeerd.

  In 1946, kocht Koornstra in Limburg een oude litho-drukpers, waarmee hij in zijn atelier een werkplaats startte. Hiermee zou hij een belangrijke bijdrage leveren aan de opbloei van de Nederlandse grafiek na de Tweede Wereldoorlog. Met de hulp van Piet Clement, toentertijd een jonge leerling-drukker, groeide het bedrijfje, Printshop 845 aan de Prinsengracht, uit tot een vermaarde instelling waar prominente kunstenaars uit binnen- en buitenland hun grafiek lieten drukken. Metten Koornstra had zo een belangrijk aandeel in de opbloei van de Nederlandse grafiek.

  Bekendheid bij het grote publiek heeft  Koornstra gekregen met de decoraties van het jaarlijkse Boekenbal: van 1947 tot in de jaren zeventig gaf Koornstra op fantasievolle wijze gestalte aan het evenement. Het publiek was gek op zijn versieringen: na het bal werden ze van de wanden gehaald en mee naar huis genomen.

  Op latere leeftijd legde Metten Koornstra zich steeds meer toe op schilderijen, die gekenmerkt worden door een geheel eigen, verstilde stijl.

  (bron: o.a. Wikipedia)

   

  Afhandeling:

  -De 3 drukplaten kunnen afgehaald worden (in Amsterdam).

  -De 3 drukplaten kunnen aangetekend verzonden worden via PostNL.

  Verzendkosten:

  Binnen Nederland: 8,00 euro.

  Naar België, Duitsland, Frankrijk: 15,00 euro.

   

  Vragen? Stuur even een mailtje.

  Kijk ook eens bij onze andere veilingaanbiedingen.


Conditie
ConditieGoed
De drukplaten hebben slijt- en gebruikssporen. Zie ook de foto’s.
Transport
Afhalen Het werk is af te halen op locatie. Als koper dient u zelf verpakkingsmateriaal mee te nemen. De locatie is: Amsterdam, Nederland
VerzendenPakketpost
PrijsTot 2 kg.
Binnen Nederland € 8,00

Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie .