Corneille - 1990 - Rigoletto

AcheterCorneille - 1990 - Rigoletto? Enchérissez de 299!
AcheterCorneille - 1990 - Rigoletto? Enchérissez de 299!AcheterCorneille - 1990 - Rigoletto? Enchérissez de 299!AcheterCorneille - 1990 - Rigoletto? Enchérissez de 299!AcheterCorneille - 1990 - Rigoletto? Enchérissez de 299!AcheterCorneille - 1990 - Rigoletto? Enchérissez de 299!AcheterCorneille - 1990 - Rigoletto? Enchérissez de 299!AcheterCorneille - 1990 - Rigoletto? Enchérissez de 299!AcheterCorneille - 1990 - Rigoletto? Enchérissez de 299!AcheterCorneille - 1990 - Rigoletto? Enchérissez de 299!AcheterCorneille - 1990 - Rigoletto? Enchérissez de 299!AcheterCorneille - 1990 - Rigoletto? Enchérissez de 299!AcheterCorneille - 1990 - Rigoletto? Enchérissez de 299!
Mettre un lot similaire en vente
  • Description
  • Corneille (1922-2010)
Type d'œuvre d'artEstampes (Signé à la main)
Année1990
TechniqueLithographie
SupportPapier
EncadréNon encadré
Dimensions62 x 56 cm (h x l)
SignéSigné à la main
Tirage200
Traduit avec Google Translate. Texte original afficher .
Corneille's Kunstwerk:

In de schemerige stilte van een vergeten atelier, ergens verscholen in de kronkelende steegjes van een stad die ademt op het ritme van vervlogen tijden, ontstond een kunstwerk dat de essentie van tragedie en schoonheid in zich verenigt. Het is 1990, en de kunstenaar Corneille buigt zich over een vel papier, zijn gedachten verstrengeld met de lotgevallen van Rigoletto, Verdi's meesterwerk dat de wereld had betoverd met zijn aangrijpende verhaal van liefde, verraad en vergiffenis.

Corneille, bekend om zijn kleurrijke expressies en gedurfde lijnen, kiest ditmaal voor de lithografie als zijn medium, een techniek die hem toestaat de diepte van emoties en het drama van Rigoletto's wereld vast te leggen. De litho, getiteld "Rigoletto", is niet zomaar een weergave van de opera; het is een echo van de nar's gekwelde ziel, een visueel gedicht dat de pijnlijke schoonheid van Verdi's muziek en Piave's libretto eer aandoet.

De afbeelding zelf, met afmetingen van 43.5 cm bij 35.5 cm, is zorgvuldig verlijmd op een stuk karton, een testament van de kunstenaar aan de tijdloosheid van zijn werk. Ondanks de golving en het lichte vuil op het witte kader, blijft het beeld zelf in zeer goede staat, als een stille getuige van Corneille's meesterschap en zijn vermogen om emotie te vangen in kleur en vorm.

Deze litho, handgesigneerd door Corneille en genummerd als 110 van een beperkte oplage van 200, vertelt het verhaal van Rigoletto's worsteling, de nar die vervloekt wordt temidden van het hof van de hertog van Mantua. Elk detail, elke lijn op het papier, is een reflectie van Rigoletto's tocht door wanhoop en verdoemenis, zijn liefde voor Gilda, en de onafwendbare tragedie die hem volgt als een schaduw.

Maar het is niet enkel een verhaal van verdriet. In Corneille's "Rigoletto" vinden we ook een viering van de menselijke geest, de kracht van liefde en de onvermijdelijke zoektocht naar vergiffenis. Zoals Gilda haar leven opoffert in de hoop haar vader te redden, zo biedt de litho een venster naar de mogelijkheid van verlossing, zelfs in de donkerste tijden.

De onthulling van "Rigoletto" in een galerij, onder de ademloze blikken van kunstminnaars en verzamelaars, is niet enkel een moment van erkenning voor Corneille's vakmanschap. Het is een uitnodiging aan de toeschouwer om deel te nemen aan een reis door het hart van de opera, om zich te verliezen in de vertelling en uiteindelijk iets van zichzelf te vinden in de contouren en kleuren die voor hen liggen.

Zoals Rigoletto zelf, gevangen in een web van lot en keuzes, biedt Corneille's litho ons een spiegel naar de complexiteit van het menselijk bestaan, herinnerend aan de woorden die eens door Verdi werden geschreven en die nu, door de hand van Corneille, een nieuwe dimensie krijgen. In deze stille kamer, omringd door papier en inkt, leeft de echo van "La donne è mobile", zwevend tussen de lijnen, een fluistering van het verleden die blijft resoneren in het heden.


De Kunstenaar |Corneille:


Corneille, geboren als Guillaume Cornelis van Beverloo op 3 juli 1922 in Luik, België, en overleden op 5 september 2010, was een Nederlandse kunstenaar van Belgische oorsprong. Hij is een van de meest kleurrijke en invloedrijke leden van de CoBrA-groep, een Europese avant-garde beweging actief in de late jaren '40 en vroege '50. Zijn werk is onmiskenbaar door zijn levendige kleurgebruik, spontane lijnvoering, en de integratie van fantasierijke, vaak kinderlijke afbeeldingen. Het verhaal van Corneille is er een van passie, vernieuwing, en een diepe verbinding met de natuur en exotische culturen, wat zijn kunstwerk uitermate gewild maakt.

Corneille was een reiziger in hart en nieren. Na de Tweede Wereldoorlog reisde hij door Europa en bezocht hij Noord-Afrika, waar hij zich liet inspireren door de lokale culturen en landschappen. Deze ervaringen zouden de basis leggen voor zijn latere werk, waarin dierlijke motieven, vrouwenfiguren, en zonovergoten landschappen een centrale plaats innemen. Zijn reizen naar Afrika, maar ook naar het Caribisch gebied en Zuid-Amerika, voedden zijn verbeelding en versterkten zijn gebruik van kleur en vorm, waarmee hij een brug sloeg tussen droom en werkelijkheid.

In 1948 was Corneille medeoprichter van de CoBrA-groep, samen met kunstenaars als Karel Appel, Constant, Christian Dotremont, Asger Jorn, en Joseph Noiret. De naam CoBrA is een acroniem dat staat voor de steden Kopenhagen (Co), Brussel (Br), en Amsterdam (A), de thuisbases van de oprichters. De CoBrA-beweging streefde naar een directe en spontane expressie in kunst, vrij van de traditionele esthetische en culturele conventies. Corneille’s bijdrage aan CoBrA was cruciaal; zijn werk belichaamde de idealen van de beweging door de integratie van primitieve kunstvormen, kindertekeningen, en een ongebreidelde, expressieve kleurenpalet.

Na de ontbinding van CoBrA in 1951 bleef Corneille experimenteren en evolueren. Zijn latere werk omarmde meer figuratieve en naturalistische elementen, vaak geïnspireerd door zijn tuin en de vogels die hij thuis hield. Zijn schilderijen zijn bevolkt met vogels, katten, bloemen, en mythische figuren, alle uitgedrukt in een rijk kleurenpalet dat zijn liefde voor het leven en de natuur weerspiegelt.

De aantrekkelijkheid van Corneille's kunst ligt niet alleen in zijn levendige kleurgebruik en de vrolijke, soms dromerige wereld die hij creëert, maar ook in de diepere lagen van betekenis en emotie die onder het oppervlak liggen. Zijn werken nodigen uit tot reflectie over de relatie tussen mens en natuur, de kracht van de verbeelding, en de schoonheid van het alledaagse.

Corneille’s nalatenschap leeft voort, niet alleen in zijn kunstwerken die deel uitmaken van collecties over de hele wereld, maar ook in zijn invloed op latere generaties kunstenaars. Hij staat terecht in de top 100 van Nederlandse kunstenaars, niet alleen vanwege zijn bijdrage aan de CoBrA-beweging, maar ook door zijn voortdurende zoektocht naar vernieuwing en zijn vermogen om kijkers te betoveren met zijn unieke visie. Zijn kunst blijft gewild vanwege deze tijdloze kwaliteiten en de blijvende relevantie van zijn boodschap: een viering van leven, vrijheid, en de transformerende kracht van kleur en creativiteit.

(0051)
État
ÉtatBon
Expédition
Retrait sur place L'œuvre peut être récupérée sur place. En tant qu'acheteur, vous devez apporter vos propres matériaux d'emballage. L'emplacement est : Rotterdam, Les Pays-Bas
EnvoiColis postal
PrixJusqu'à 10 kg.
A l'intérieur de : Les Pays-Bas 13,50 €
Vers la Belgique 30,00 €
Vers l'Allemagne 30,00 €
Au sein de l'Europe 30,00 €
Vers le monde entier 65,00 €
ExtraEn cas d'un prix d'achat supérieur à € 500,-, vous devrez payer un supplément de € 7,50 (maximum) pour une assurance supplémentaire

Garantie
GarantieEn mettant le lot en vente, j'accepte les conditions de garantie telles qu'elles s'appliquent sur Kunstveiling en ce qui concerne l'exactitude de la description du lot mis aux enchères

Le vendeur assume l'entière responsabilité de ce lot. Kunstveiling ne fait que fournir la plate-forme pour cette transaction, à finaliser directement avec le vendeur. Plus d'informations.

Mise à prix 299 €
Frais de commission: 15%
Enchérir Enchérir
Retrait sur placeOui, c'est possible
Le lot se trouve àRotterdam,  Les Pays-Bas
Détails de la vente
Heure de début27-4-2024 à 12:34
Heure de fin11-5-2024 à 22:15
Attention : si une enchère est placée dans les 5 dernières minutes, la vente sera prolongée de 5 minutes.