Frank Letterie - Bronzen penning: De bot - Günter Grass, 1984 - Verkocht

Frank Letterie - Bronzen penning: De bot - Günter Grass, 1984 kopen? Bied vanaf 65!
Dit item is verkocht Toon item
Beeld / Object

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

Vergelijkbaar item plaatsen
Frank Letterie - Bronzen penning: De bot - Günter Grass, 1984 kopen? Bied vanaf 65!
Frank Letterie - Bronzen penning: De bot - Günter Grass, 1984 kopen? Bied vanaf 65!Frank Letterie - Bronzen penning: De bot - Günter Grass, 1984 kopen? Bied vanaf 65!
Vergelijkbaar item plaatsen
  • Omschrijving
  • Frank Letterie (1931)
TypeBeeld / Object
Jaartal1984
TechniekBrons
Afmetingen8 x 8 x 1 cm (h x b x d)
GesigneerdOngesigneerd/Drukgesigneerd
Frank Letterie had een vrije opdracht gekregen en hij koos voor een boek dat hem na aan het hart lag: Der Butt van de Duitse auteur Günter Grass. De bot is een oeroude, sprekende en alwetende vis. De visser die hem bij het begin van het verhaal weer in de zee terugzet verkrijgt als dank onsterfelijkheid en de bot zal hem als mentor door de eeuwen begeleiden. Letterie schrijft in zijn artikel in De Beeldenaar over de onmogelijkheid het verhaal, sprookje, of mythe van 700 bladzijden in barokke verteltrant ook maar enigszins samen te vatten. De voorzijde beeldt de dikke, argwanende kop van Günter Grass met zijn hangsnor uit, in een symbiotische verbintenis met de bot die hem raadgevingen influistert. Op de keerzijde zijn een man en een vrouw neergezet, in aandachtige en liefdevolle beschouwing van een kindje. Zij zijn omgeven door een haag van pompoenbladeren, een in Noord-Duitsland geliefde vorm van prieel. Letterie was begonnen als een uitgesproken boetseerder, zoals te zien is bij zijn De Keyserpenning uit 1965; maar hij ontwikkelde bij deze verenigingspenning een nieuwe techniek. De Bot is niet gemodelleeerd maar gesneden uit een schijfie gedroogde klei. Dat verklaart de brede vlakken van de figuratie. Het is de grote verdienste van Letterie dat hij door zijn opvatting en presentatie, de beschouwer benieuwd maakt naar een boek dat hij niet kent. Memoreren is de oudste functie van een penning, nieuwsgierig maken hoort daarbij. 
Uit Louk Tilanus, Handzame Sculptuur


Conditie
ConditieZeer Goed

Transport
Afhalen Het werk is af te halen op locatie. Als koper dient u zelf verpakkingsmateriaal mee te nemen. De locatie is: Utrecht, Nederland
VerzendenPakketpost
PrijsTot 2 kg.
Binnen Nederland € 10,00
Naar België € 17,50
Naar Duitsland € 17,50
Europese Unie € 17,50
Wereldwijd € 30,00

Garantie
GarantieBij het plaatsen van het item verklaar ik mij akkoord met de garantievoorwaarden zoals deze gelden op Kunstveiling ten aanzien van een juiste omschrijving van het aangeboden item

De verkoper neemt de volledige verantwoordelijkheid voor dit item. Kunstveiling biedt slechts het platform bij deze transactie, welke direct met de verkoper afgehandeld dient te worden. Meer informatie.

Log in of registreer om de opbrengst te bekijken

AfhalenJa is mogelijk
ObjectlocatieUtrecht,  Nederland
Veilinggegevens
Starttijd13-12-2021 om 14:20
Eindtijd31-12-2021 om 15:25
Biedingen (1)
Log in of registreer om de biedgeschiedenis te bekijken