Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994)
  1. Home
  2. >
  3. Kunstenaars
  4. >
  5. Jeanne Bieruma Oosting
Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994)

Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994)

Kunstschilder, Beeldhouwer, Graficus, Glaskunstenaar, Tekenaar

Jeanne BIERUMA OOSTING (Leeuwarden 1898 - Almen 1994)

Biografie/Opleiding

Jeanne Bieruma Oosting begon al jong met tekenen. Haar eerste schilderlessen kreeg zij op zestienjarige leeftijd in Lochem, waar ze voornamelijk met olieverf leerde te werken. Hierna kreeg ze in Deventer les van Paul Bodifée, waarmee ze de natuur in trok om te schilderen. Op een kostschool in Bloemendaal leerde ze aquarelleren van Frits Grabijn. Oosting volgde in Haarlem een opleiding aan de School voor Kunst en Kunstnijverheid en in Den Haag aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. In 1929 trok ze voor elf jaar naar het kunstenaarswalhalla Parijs, waar ze alles leerde over druktechnieken.

Exposities en prijzen

Oosting was lid van meerdere kunstenaarskringen en heeft vele prijzen gewonnen voor haar werk, waaronder een medaille op de Parijse wereldtentoonstelling in 1937 en een Arti-medaille in 1971. Haar werk is geëxposeerd op wereldwijde schaal en heeft een plek in de collecties van gerenommeerde musea, zoals het Rijksmuseum Amsterdam. Sinds 1970 wordt de Jeanne Oosting Prijs jaarlijks aan twee figuratieve kunstschilders uitgereikt. Oosting was tot haar overlijden woonachtig aan het Oosterpark in Amsterdam, waar een plaquette is aangebracht ter herinnering aan haar naam.


Aangeboden items
6
Verkochte items
194
Nationaliteit
Nederlands Nederlands  
Links
Favoriet
filters
Jeanne Bieruma Oosting - Fabels van La Fontaine kopen? Bied vanaf 350!
Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994) Nederlands Fabels van La Fontaine
TechniekHardcover
Afmetingen31 x 23 cm (h x b)
Openingsbod
€ 350
Bied mee Bied mee
Jeanne Bieruma Oosting - 12 etsen in boek "fabels van la fontaine" (gesigneerd) kopen? Bied vanaf 200!
Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994) Nederlands 12 etsen in boek "fabels van la fontaine" (gesigneerd)
TechniekEts
Afmetingen31 x 23.3 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
DragerPapier
Openingsbod
€ 200
Bied mee Bied mee
Jeanne Bieruma Oosting - Ets - De Aap en de Kat kopen? Bied vanaf 75!
Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994) Nederlands Ets - De Aap en de Kat
TechniekEts/Aquatint
Afmetingen30.2 x 23.3 cm (h x b)
GesigneerdOngesigneerd/Drukgesigneerd
Openingsbod
€ 75
Bied mee Bied mee
Jeanne Bieruma Oosting - Ets - De Arend en de Uil kopen? Bied vanaf 75!
Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994) Nederlands Ets - De Arend en de Uil
TechniekEts/Aquatint
Afmetingen30.2 x 23.3 cm (h x b)
GesigneerdOngesigneerd/Drukgesigneerd
Openingsbod
€ 75
Bied mee Bied mee
Jeanne Bieruma Oosting - 12 etsen in boek "fabels van la fontaine" (gesigneerd) kopen? Bied vanaf 475!
Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994) Nederlands 12 etsen in boek "fabels van la fontaine" (gesigneerd)
TechniekEts
Afmetingen31 x 23.3 cm (h x b)
GesigneerdHandgesigneerd
DragerPapier
Openingsbod
€ 475
Bied mee Bied mee

Koop kunst van Jeanne Bieruma Oosting

Op zoek naar een uniek kunstwerk van de veelzijdige kunstenaar Jeanne Bieruma Oosting? Bekijk dan het actuele aanbod op Kunstveiling en bied mee op prachtige schilderijen en grafische werken van Jeanne Bieruma Oosting.

Het bewogen kunstenaarsbestaan van Jeanne Bieruma Oosting

Adriana Johanna Wilhelmina (Jeanne) Bieruma Oosting werd geboren in 1898 in Leeuwarden als telg van Friese adel. Ze bracht haar jeugd door op landgoederen, midden in de natuur. Ondanks haar wens om net als haar broer Hans te gaan studeren, kreeg Jeanne met name thuisonderwijs. Met hulp van haar moeder lukte het haar toch om losse schilder- en tekenlessen te volgen, onder andere in Haarlem en Den Haag. In 1929 trok Jeanne Bieruma Oosting tegen de wil van haar ouders in naar Parijs om daar, vergezeld van kunstenaars als Conrad Kickert, Wim Oepts en Gerard Hordijk verder op het kunstenaarschap toe te leggen. In 1937 wint ze zelfs een prijs op de wereldtentoonstelling.

Als de Tweede Wereldoorlog nadert keert Jeanne terug naar Nederland, en sluit zich aan bij onder meer Arti, De Grafische en de Nederlandse Kring van Tekenaars, waar ze als lid actief was en veel exposeerde. Met haar grafische ervaring weet ze allerlei opdrachten binnen te slepen. Waar haar werk in de jaren dertig vooral als zwaarmoedig wordt gezien, krijgt haar oeuvre van na de Tweede Wereldoorlog een kleurrijker en vrolijker karakter.

Het aanbod kunst van Jeanne Bieruma Oosting te koop

Wilt u zelf kunst van deze bijzondere en vooruitstrevende kunstenaar kopen? Via Kunstveiling heeft u de mogelijkheid om uw eigen Jeanne Oosting kunstwerk te bemachtigen! Waar Oosting tijdens haar leven als vrouwelijke kunstenaar zowel geprezen als bekritiseerd werd, is de waardering voor haar werk ontzettend toegenomen de laatste jaren, mede dankzij een omvangrijke biografie geschreven door Jolande Withuis. Diverse musea hebben schilderijen of grafiek van Jeanne Bieruma Oosting in de collectie of besteden hier aandacht aan door middel van tentoonstellingen.

Het aanbod van Jeanne Bieruma Oosting kunstwerken volgen

Blijf op de hoogte van nieuw aanboden kunstwerken van Jeanne Bieruma Oosting in de veiling door haar aan uw favoriete kunstenaars toe te voegen. Zo ontvangt u bij ieder werk dat te koop wordt aangeboden een alert, zodat u nooit een kunstwerk van Jeanne Bieruma Oosting in de veiling hoeft te missen.