Rity Jansen Heijtmajer (1942)
  1. Home
  2. >
  3. Kunstenaars
  4. >
  5. Rity Jansen Heijtmajer
Rity Jansen Heijtmajer (1942)

Rity Jansen Heijtmajer (1942)

Kunstenaar

Rity JANSEN HEIJTMAJER (Amsterdam 1942)

Schilder, Graficus, Ruimtelijk werk

Rity Jansen Heijtmajer heeft aanvankelijk een opleiding tot beeldhouwer gevolgd. Dit is vast de reden dat haar schilderijen en grafiek een ruimtelijke indruk geven. Toch sluit zij aan bij een traditie in de moderne kunst die de ruimtelijkheid ontkent. Stijl-kunstenaars Piet Mondriaan en Theo van Doesburg kunnen als haar voorgangers worden gezien. Zij gebruiken, net als Rity Jansen Heijtmajer, primaire kleuren (geel, blauw, rood) en onderscheiden lijnen en geometrische vormen.

Het achterliggende idee van deze kunstenaars is dat de (schilder)kunst er niet is om de driedimensionale werkelijkheid uit te beelden op een plat vlak. Deze functie is overgenomen door fotografie en film. Het platte vlak van het schilderij hoeft alleen nog naar zichzelf te verwijzen. Op de meest elementaire maar toch complete wijze kan het vlak worden opgedeeld in geometrische vormen, lijnen en primaire kleuren. Dit zijn de bouwstenen waarmee Mondriaan, van Doesburg en ook Rity Jansen Heijtmajer hun schilderijen samenstellen.

Naast de suggestie van ruimte onderscheidt Rity Jansen Heijtmajer zich van haar voorgangers door de illusie van beweging. Simpele geometrische vormen als ruiten en parallellogrammen staan in een dynamische compositie gegroepeerd. Heijtmajer werkt systematisch. Ze wijkt niet af van haar traditioneel geometrische repertoire van beeldmiddelen. Vaak werkt ze in series, waar verschuivingen in compositie, vorm en kleur, beeld voor beeld worden weergegeven. Ondanks het strakke kader waarin ze werkt, wordt haar werk gekenmerkt door een zekere speelsheid. De kijker wordt uitgenodigd de dynamische puzzels die zij maakt op te lossen.

Rity Jansen - Heijtmajer volgde haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en Ateliers '63te Haarlem.

Aangeboden items
0
Verkochte items
21
Nationaliteit
Nederlands Nederlands  
Links
Favoriet
De gekozen filters geven op dit moment geen resultaat. U kunt andere filters proberen terug naar ons gehele aanbod.

Momenteel worden er helaas geen items van Rity Jansen Heijtmajer (1942) aangeboden. Bekijk ons huidige veilingaanbod.

Er zijn 21 items van Rity Jansen Heijtmajer (1942) verkocht in het verleden. Wilt u op de hoogte blijven? Stel dan een e-mail alert in!

Wilt u zelf een item van deze kunstenaar in de veiling plaatsen? Dat kan en is zeer eenvoudig. Maak hier een account aan en plaats het in de veiling.


Ontdek Kunstveiling


Kunst kopen van Rity Jansen Heijtmajer

Wilt u graag een kunstwerk kopen van Rity Jansen Heijtmajer? Bekijk dan het actuele veilingaanbod en bied mee op mooie en unieke kunstwerken van Rity Jansen Heijtmajer. Betaalbare en exclusieve kunst kopen van Rity Jansen Heijtmajer en andere erkende kunstenaars is leuk, toegankelijk én binnen handbereik via Kunstveiling. Ontdek nu alle kunstwerken van Rity Jansen Heijtmajer te koop bij Kunstveiling en bemachtig uw eigen Rity Jansen Heijtmajer!

Volg het aanbod kunst van Rity Jansen Heijtmajer te koop

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuw aanbod van Rity Jansen Heijtmajer te koop? Via uw persoonlijke Kunstveiling account kunt u Rity Jansen Heijtmajer instellen als uw favoriete kunstenaar. Wanneer er nieuwe Rity Jansen Heijtmajer kunstwerken in de veiling worden geplaatst, ontvangt u hierover per e-mail bericht. Daarnaast kunt u alle kunstwerken van uw favoriete kunstenaars eenvoudig bekijken via uw persoonlijke account. Op die manier loopt u nooit meer een nieuw item in de veiling mis en koopt u gemakkelijk kunst van Rity Jansen Heijtmajer!

Bekijk bijvoorbeeld ook eens het aanbod kunstwerken van Karel Appel, Anton Heyboer en Klaas Gubbels in de veiling.

Waarom via Kunstveiling kunst van Rity Jansen Heijtmajer kopen?

Via Kunstveiling koopt u unieke kunstwerken van Rity Jansen Heijtmajer en andere erkende kunstenaars tegen veilingprijzen. Kunst kopen van Rity Jansen Heijtmajer via Kunstveiling is toegankelijk, transparant en laagdrempelig. Dagelijks worden vele nieuwe kunstwerken in de veiling geplaatst, van moderne schilderijen tot oude prenten en van sculpturen tot design en sieraden. U stemt het aanbod gemakkelijk op uw eigen wensen af en wordt automatisch in contact gebracht met de verkoper als u na afloop van de veiling de hoogste bieder bent. U betaalt bij Kunstveiling slechts 15% veilingkosten over de hamerprijs. Dit wordt bij het uitbrengen van een bod al aangegeven, zodat u achteraf nooit voor verrassingen komt te staan.

Bovendien kunt u via Kunstveiling ook zelf kunst van Rity Jansen Heijtmajer of andere erkende kunstenaars verkopen. Meer over het verkopen van kunst leest u op de pagina Kunst Verkopen.

Hoe breng ik een bod uit op een kunstwerk van Rity Jansen Heijtmajer?

Kunst kopen van Rity Jansen Heijtmajer begint bij het plaatsen van een bod. Om een bod uit te brengen op een kunstwerk van Rity Jansen Heijtmajer, heeft u account bij Kunstveiling nodig. Hier maakt u gemakkelijk een account aan. Bij alle items in de veiling treft u detailgegevens van het kunstwerk, een openingsbod en een aflooptijd. Tot deze tijd kunt u een bod uitbrengen op het kunstwerk van Rity Jansen Heijtmajer. Om meer kans te maken om de Rity Jansen Heijtmajer te bemachtigen, kunt u een autobod instellen. Bent u de winnende bieder? Dan neemt de verkoper contact met u op. Is het kunstwerk helaas aan u voorbijgegaan? Bekijk dan het actuele aanbod met alle andere kunst van Rity Jansen Heijtmajer! Let op: lees voordat u kunst gaat kopen of verkopen via Kunstveiling de veilingregels goed door.