Jan Oosterman jr. (1911-1996)
  1. Home
  2. >
  3. Kunstenaars
  4. >
  5. Designer
  6. >
  7. Jan Oosterman jr.
Jan Oosterman jr. (1911-1996)

Jan Oosterman jr. (1911-1996)

Kunstenaar

Jan OOSTERMAN Jr. (Blaricum 1911 - Maarssen 1996)

Jan Oosterman werkte tot zijn overlijden in Maarssen als keramist en schilder. Hij was oprichter van de Stichting Keramisch Werkcentrum en medeoprichter van de Nederlandse Vakgroep Keramisten.

Het totale oeuvre van Jan Oosterman laat een grote verscheidenheid zien aan keramische uitingen. Zijn drang naar experimenteren stuwde hem vooruit en resulteerde steeds opnieuw in nieuwe vormen en het gebruik van nieuwe (glazuur)technieken en materialen.

In de geschiedenis van de Nederlandse keramiek neemt hij dan ook een bijzondere plaats in, vooral omdat hij in de enorme verscheidenheid altijd een onmiskenbaar eigen handschrift heeft gehouden. De constante in zijn werk is zijn poëtische inslag in relatie tot zijn gevoel voor het schilderachtige. Dit manifesteert zich duidelijk begin jaren zeventig, wanneer hij overgaat van het driedimensionale naar het platte vlak. Hij maakt in die tijd grote golvende platen, die als vanzelf uit de verzelfstandiging van de decoraties op de gedraaide potten ontstaan. Deze platen beschildert hij met uiteenlopende voorstellingen, die meestal over mensen gaan die iets met elkaar hebben, vaak voorzien van onverwachte elementen als stoelen, helikopters, fietsen en insecten. De directe invloed die de poëzie, in het bijzonder de gedichten van Bert Schierbeek, op zijn werk had, uit zich in keramische boekjes. Boekjes waarin hij naast teksten van Schierbeek ook eigen teksten op de klei schrijft, gedachtespinsels, die de lezer meevoeren in zijn zielenleven. Begin jaren tachtig ontstaat nieuw werk. Kokerfiguren en visages; dunne opgerolde platen en ovale schijven met subtiele aanduidingen van het gezicht en het lichaam. Hierna volgt een periode met beschilderde uiterst dunne bladen van porselein en steengoed, geïnspireerd op het boek Montaillou.

Na zijn terugkeer uit Frankrijk, waar hij met zijn vrouw Anne Weitjens van 1976 tot 1987 verbleef, hield hij zich bezig met het motief van de natuur, bomen en beesten en de dagelijkse dingen om hem heen. Deze legde hij op een losse, schetsmatige en soms bijna naïeve wijze vast.Hij schilderde voorstellingen die het begin der tijden lijken aan te duiden waarbij vaak een figuur in de hoek naar het tafereel staat te kijken. De mens en zijn innerlijk leven is een steeds terugkerend thema in het werk van Jan Oosterman; begrippen als eenzaamheid, dood en afzijdigheid hielden hem bezig; hij verbeeldde ze op een zeer fijngevoelige en intense wijze.

Vanaf 1992 begint het keramiekproces voor Jan Oosterman te zwaar te worden. Geleidelijk stapt hij over van het schilderen op keramische dragers naar het schilderen op papier, board en linnen.

Diverse musea hebben werken van Jan Oosterman in de collectie opgenomen waaronder het Stedelijk Museum, Amsterdam; Museum Boymans-van Beuningen, Rotterdam; Centraal Museum, Utrecht; Gemeentelijk Museum Het Princessehof, Leeuwarden, Haags Gemeentemuseum en het Hetjens Museum in Düsseldorf.

Bron: Patricia Poelmann 1995/ Robert Witkamp 2000

Aangeboden items
1
Verkochte items
12
Nationaliteit
Nederlands Nederlands  
Links
Favoriet
De gekozen filters geven op dit moment geen resultaat. U kunt andere filters proberen terug naar ons gehele aanbod.

Momenteel worden er helaas geen items van Jan Oosterman jr. (1911-1996) aangeboden. Bekijk ons huidige veilingaanbod.

Er zijn 12 items van Jan Oosterman jr. (1911-1996) verkocht in het verleden. Wilt u op de hoogte blijven? Stel dan een e-mail alert in!

Er zijn 14 mensen die Jan Oosterman jr. (1911-1996) favoriet hebben gemaakt. Heeft u een werk te koop? Deze mensen hebben zeker interesse! Maak hier een account aan en plaats het in de veiling.


Ontdek Kunstveiling


Kunst kopen van Jan Oosterman jr.

Wilt u graag een kunstwerk kopen van Jan Oosterman jr.? Bekijk dan het actuele veilingaanbod en bied mee op mooie en unieke kunstwerken van Jan Oosterman jr.. Betaalbare en exclusieve kunst kopen van Jan Oosterman jr. en andere erkende kunstenaars is leuk, toegankelijk én binnen handbereik via Kunstveiling. Ontdek nu alle kunstwerken van Jan Oosterman jr. te koop bij Kunstveiling en bemachtig uw eigen Jan Oosterman jr.!

Volg het aanbod kunst van Jan Oosterman jr. te koop

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuw aanbod van Jan Oosterman jr. te koop? Via uw persoonlijke Kunstveiling account kunt u Jan Oosterman jr. instellen als uw favoriete kunstenaar. Wanneer er nieuwe Jan Oosterman jr. kunstwerken in de veiling worden geplaatst, ontvangt u hierover per e-mail bericht. Daarnaast kunt u alle kunstwerken van uw favoriete kunstenaars eenvoudig bekijken via uw persoonlijke account. Op die manier loopt u nooit meer een nieuw item in de veiling mis en koopt u gemakkelijk kunst van Jan Oosterman jr.!

Bekijk bijvoorbeeld ook eens het aanbod kunstwerken van Karel Appel, Anton Heyboer en Klaas Gubbels in de veiling.

Waarom via Kunstveiling kunst van Jan Oosterman jr. kopen?

Via Kunstveiling koopt u unieke kunstwerken van Jan Oosterman jr. en andere erkende kunstenaars tegen veilingprijzen. Kunst kopen van Jan Oosterman jr. via Kunstveiling is toegankelijk, transparant en laagdrempelig. Dagelijks worden vele nieuwe kunstwerken in de veiling geplaatst, van moderne schilderijen tot oude prenten en van sculpturen tot design en sieraden. U stemt het aanbod gemakkelijk op uw eigen wensen af en wordt automatisch in contact gebracht met de verkoper als u na afloop van de veiling de hoogste bieder bent. U betaalt bij Kunstveiling slechts 15% veilingkosten over de hamerprijs. Dit wordt bij het uitbrengen van een bod al aangegeven, zodat u achteraf nooit voor verrassingen komt te staan.

Bovendien kunt u via Kunstveiling ook zelf kunst van Jan Oosterman jr. of andere erkende kunstenaars verkopen. Meer over het verkopen van kunst leest u op de pagina Kunst Verkopen.

Hoe breng ik een bod uit op een kunstwerk van Jan Oosterman jr.?

Kunst kopen van Jan Oosterman jr. begint bij het plaatsen van een bod. Om een bod uit te brengen op een kunstwerk van Jan Oosterman jr., heeft u account bij Kunstveiling nodig. Hier maakt u gemakkelijk een account aan. Bij alle items in de veiling treft u detailgegevens van het kunstwerk, een openingsbod en een aflooptijd. Tot deze tijd kunt u een bod uitbrengen op het kunstwerk van Jan Oosterman jr.. Om meer kans te maken om de Jan Oosterman jr. te bemachtigen, kunt u een autobod instellen. Bent u de winnende bieder? Dan neemt de verkoper contact met u op. Is het kunstwerk helaas aan u voorbijgegaan? Bekijk dan het actuele aanbod met alle andere kunst van Jan Oosterman jr.! Let op: lees voordat u kunst gaat kopen of verkopen via Kunstveiling de veilingregels goed door.