Maurice Haccuria (1919-1991)
  1. Home
  2. >
  3. Kunstenaars
  4. >
  5. Maurice Haccuria
Maurice Haccuria (1919-1991)

Maurice Haccuria (1919-1991)

Kunstenaar

Maurice Haccuria (1919-1991) was een autodidact. Hij studeerde aan de Provinciale Normaalschool van Tienen. In 1945, na de bevrijding verhuisde hij naar Aarschot , waar hij begin jaren ?50, leraar schilderkunst werd aan de Stedelijke Academie. In 1962 vestigde hij zich te Brussel. Begin jaren ?70 kwam hij terug naar Aarschot . In 1974 verliet hij het onderwijs, hij gaf zeker tot 1978 avondles aan de Stedelijke Academie van Aarschot en verhuisde in 87 naar Leuven.In zijn beginperiode (rond 1935), maakte hij olieverfschilderijen met oa landschappen en stillevens. In 1937 was er een tekening van hem te zien op de wereldtentoonstelling te Parijs. In 1943 nam hij deel aan een eerste groepstentoonstelling ?Art Jeune? in Het Atelier te Brussel en dit met figuratieve landschappen. Hij vond echter geen voldoening meer in het puur figuratieve en na zijn verhuizing naar Aarschot in 1945 brak hij met het verleden. Hij kwam onder invloed van het fauvisme , het expressionisme en kubisme van kunstenaars zoals Jean Brusselmans, Gustaaf De Smet ea. Maurice Haccuria experimenteerde en kwam tot een eigen vorm van een constructief kubisme. Vanaf 1958 verscheen de lyrische abstractie in zijn werken: het beeld was niet meer van belang, maar de werken toonden het innerlijke van de kunstenaar , zijn emoties en verlangens, het exploderen van de innerlijke energie enz.Eind jaren ?50 maakte hij ook de eerste metaalconstructies en beeldhouwwerken. Hij maakte ook bronzen beelden, gravures, zeefdrukken, glasramen, marmer- en arduin sculpturen, reliefs in leisteen en enorme houten beelden. Hij verzorgde ook de illustraties van enkele boeken met lino's en gravures. In 1971 verscheen er een kunstmap uitgegeven door "Het Handelaarsverbond" van Leuven met werken van 10 kunstenaars waaronder HaccuriaIn 1943 nam hij deel aan een eerste groepstentoonstelling te Brussel en 1946 vond een eerste individuele tentoonstelling plaats te Sint-Truiden. Bij de laatste tentoonstellingen vermelden we o.a. 1987 te Parijs, 1990 Masereel Centrum te Kasterlee, 1991 Gallerij Embryo te Leuven, 1995 retrospectieve in Cultureel Centrum te Hasselt en 1997 tentoonstelling in het C.C. "Het Gasthuis" te Aarschot.Hij was lid van de "Nouvelle Ecole Europ_enne", "L?Institut International des Arts et Lettres", en de " Belgische raad voor Plastische Kunsten".Hij behaalde verschillende onderscheidingen o.a. in de wedstrijd 'La Jeune Peinture Belge" in '57 en '58, vermelding in de "Talensprijs" te Brussel in '59, "Prix de l'art abstrait" in Lausanne in '61, vermelding Europaliaprijs voor schilderkunst te Oostende in '62, prijs van de Belgische Kunstcritici Charleroi in '62, Olivettiprijs voor Beeldhouwkunst in '63 en '65 in Brussel, laureaat van de "Hembecca" prijs voor grafische kunst te Brussel in '73 en medaille op de internationale wedstrijd te Seoul (Zuid-Korea) in '85.Werk van hem bevindt zich o.a. in Middelheim Museum Antwerpen, SMAK te Gent, Prentenkabinet te Brussel en Antwerpen, enz.

Aangeboden items
0
Verkochte items
3
Nationaliteit
Belgisch Belgisch  
Links
Favoriet
De gekozen filters geven op dit moment geen resultaat. U kunt andere filters proberen terug naar ons gehele aanbod.

Momenteel worden er helaas geen items van Maurice Haccuria (1919-1991) aangeboden. Bekijk ons huidige veilingaanbod.

Wilt u via e-mail een alert ontvangen wanneer er een item van Maurice Haccuria (1919-1991) wordt aangeboden, maak deze dan favoriet.

Wilt u zelf een item van deze kunstenaar in de veiling plaatsen? Dat kan en is zeer eenvoudig. Maak hier een account aan en plaats het in de veiling.


Ontdek Kunstveiling


Kunst kopen van Maurice Haccuria

Wilt u graag een kunstwerk kopen van Maurice Haccuria? Bekijk dan het actuele veilingaanbod en bied mee op mooie en unieke kunstwerken van Maurice Haccuria. Betaalbare en exclusieve kunst kopen van Maurice Haccuria en andere erkende kunstenaars is leuk, toegankelijk én binnen handbereik via Kunstveiling. Ontdek nu alle kunstwerken van Maurice Haccuria te koop bij Kunstveiling en bemachtig uw eigen Maurice Haccuria!

Volg het aanbod kunst van Maurice Haccuria te koop

Wilt u op de hoogte gehouden worden van nieuw aanbod van Maurice Haccuria te koop? Via uw persoonlijke Kunstveiling account kunt u Maurice Haccuria instellen als uw favoriete kunstenaar. Wanneer er nieuwe Maurice Haccuria kunstwerken in de veiling worden geplaatst, ontvangt u hierover per e-mail bericht. Daarnaast kunt u alle kunstwerken van uw favoriete kunstenaars eenvoudig bekijken via uw persoonlijke account. Op die manier loopt u nooit meer een nieuw item in de veiling mis en koopt u gemakkelijk kunst van Maurice Haccuria!

Bekijk bijvoorbeeld ook eens het aanbod kunstwerken van Karel Appel, Anton Heyboer en Klaas Gubbels in de veiling.

Waarom via Kunstveiling kunst van Maurice Haccuria kopen?

Via Kunstveiling koopt u unieke kunstwerken van Maurice Haccuria en andere erkende kunstenaars tegen veilingprijzen. Kunst kopen van Maurice Haccuria via Kunstveiling is toegankelijk, transparant en laagdrempelig. Dagelijks worden vele nieuwe kunstwerken in de veiling geplaatst, van moderne schilderijen tot oude prenten en van sculpturen tot design en sieraden. U stemt het aanbod gemakkelijk op uw eigen wensen af en wordt automatisch in contact gebracht met de verkoper als u na afloop van de veiling de hoogste bieder bent. U betaalt bij Kunstveiling slechts 15% veilingkosten over de hamerprijs. Dit wordt bij het uitbrengen van een bod al aangegeven, zodat u achteraf nooit voor verrassingen komt te staan.

Bovendien kunt u via Kunstveiling ook zelf kunst van Maurice Haccuria of andere erkende kunstenaars verkopen. Meer over het verkopen van kunst leest u op de pagina Kunst Verkopen.

Hoe breng ik een bod uit op een kunstwerk van Maurice Haccuria?

Kunst kopen van Maurice Haccuria begint bij het plaatsen van een bod. Om een bod uit te brengen op een kunstwerk van Maurice Haccuria, heeft u account bij Kunstveiling nodig. Hier maakt u gemakkelijk een account aan. Bij alle items in de veiling treft u detailgegevens van het kunstwerk, een openingsbod en een aflooptijd. Tot deze tijd kunt u een bod uitbrengen op het kunstwerk van Maurice Haccuria. Om meer kans te maken om de Maurice Haccuria te bemachtigen, kunt u een autobod instellen. Bent u de winnende bieder? Dan neemt de verkoper contact met u op. Is het kunstwerk helaas aan u voorbijgegaan? Bekijk dan het actuele aanbod met alle andere kunst van Maurice Haccuria! Let op: lees voordat u kunst gaat kopen of verkopen via Kunstveiling de veilingregels goed door.

Nog geen account?
Door een gratis account aan te maken kunt u bieden op {{numberOfItems}} items of zelf een item in de veiling plaatsen.